fbpx

Zwitserland aan top in Rail Performance Index

26 sep 2012 17:10

Zwitserland komt het beste uit de bus uit de Rail Performance Index van de Boston Consulting Group. In de indactor wordt gekeken naar de intensiteit van het gebruik (reizigers- en vrachtverkeer), de kwaliteit van de dienstverlening (onder andere stiptheid) en de veiligheid. In totaal werden 24 landen met elkaar vergeleken.

Na Zwitserland volgen Frankrijk, Duitsland, Zweden en Oostenrijk in de topgroep. In de middengroep volgen Finland, Groot-Brittannië, Nederland, Tsjechië, Spanje, België, Italië, Luxemburg en Noorwegen. Landen als Ierland, Slovenië, Roemenië en Polen sluiten de lijst af. Die landen bungelen onderaan de lijst omdat het veiligheidsniveau van de trein een stuk lager is.

De koplanden investeren volgens de onderzoekers ook het meeste in infrastructuur. Zo geeft Zwitserland 222 euro per hoofd van de bevolking uit aan spoorinfrastructuur, in Zweden ligt dat bedrag op 86 euro en in Frankrijk en Duitsland op 70 euro, respectievelijk 80 euro.

De complete Rail Performance Index is niet openbaar, omdat het onderzoek wordt uitgevoerd in opdracht van een klant van BCG.