fbpx

Treinramp Spanje: zeker 77 doden

UPDATE 22:49u. Het ongeluk met de hogesnelheidstrein in het Spaanse Santiago de Compostela heeft aan zeker 77 mensen het leven gekost. Meer dan 130 mensen raakten gewond, van wie er 20 slecht aan toe zijn. Woordvoerders van de regio Galicië hebben dat donderdagochtend bekendgemaakt.

Reddingswerkers zijn begin donderdagmiddag gestopt met het zoeken naar lichamen. Er zijn voor zover bekend geen Nederlanders bij de ramp betrokken.

Te snel
De trein (Alvia S730) ontspoorde woensdagavond om 20.41 uur in een bocht. De oorzaak daarvan wordt onderzocht maar een regeringsfunctionaris van de regio zei dat de trein veel te hard reed: 190 kilometer per uur terwijl 80 kilometer per uur was toegestaan. De Spaanse spoorwegen – RENFE – wilden aanvankelijk niet bevestigen dat de trein te hard reed. Wel liet een woordvoerder direct weten dat de trein met een vertraging van vijf minuten reed.

Machinist: ik reed te snel
Inmiddels heeft de machinist van de ramptrein in Spanje toegegeven dat hij veel te hard reed toen de hogesnelheidstrein bij Santiago de Compostela ontspoorde. Dat hebben onderzoekers van het ongeval donderdag bekendgemaakt. Waarom de machinist te hard reed, is niet bekend. Aan boord van de trein waren twee machinisten die de ramp allebei overleefden. Justitie is een onderzoek begonnen naar de machinist. De machinist die de trein bestuurde is donderdagavond in het ziekenhuis aangehouden. Dat heeft het hooggerechtshof van de regio Galicië, waarvan Santiago de Compostela de hoofdstad is, donderdag laten weten. "De rechter heeft de politie opdracht gegeven een verklaring van de machinist af te nemen´´, aldus het hof.

Probleem materieel
Een ingenieur van ADIF, de Spaanse spoorbeheerder, verklaart tegenover de Spaanse krant El Pais dat de hoge snelheid van de trein waarschijnlijk niet de oorzaak is van het ontsporen. Hij stelt dat er een probleem moet zijn geweest met het materieel of het spoor zelf. Eerste onderzoek heeft echter uitgewezen dat de trein geen technische mankementen had. Het voertuig was woensdag nog gecontroleerd.

Buitenwijk
De trein met daarin meer dan 200 reizigers was onderweg van Madrid naar Ferrol. Het ongeluk gebeurde in een buitenwijk van de stad in het noordwesten van Spanje, vier kilometer bij het station vandaan. Santiago de Compostela staat bekend als pelgrimsoord.

Enorme ravage
De ravage en chaos waren groot. Alle rijtuigen zijn ontspoord, zeker een treinstel brak doormidden en delen liggen half op elkaar. Na de klap kwamen vlammen uit één van de rijtuigen. Reddingswerkers en overlevenden van de ramp trokken lichamen naar buiten door gebroken ramen en probeerden deuren open te breken. 

Mikadoset
"Het is echt verschrikkelijk", zegt de Nederlanse student Bart Dikkeschei tegenover de NOS Radio 1, die vannacht bij het station van Santiago de Compostela de gevolgen van het treinongeluk zag. "Er liggen hier lichamen onder witte lakens. Allemaal op een rij." Hij vervolgt: "Ik trof een scène aan uit een actiefilm. De trein was als een mikadoset door de lucht gegooid. Onrealistische beelden" aldus Dikkeschei.

Medeleven
De Spaanse premier Mariano Rajoy zal donderdag de plek des onheils bezoeken. Rajoy is zelf geboren in het pelgrimsoord. "Ik kan alleen maar mijn diepste medeleven betuigen, als Spanjaard en als Galiciër´´, zei hij donderdag.

Koning
Ook de Spaanse koning Juan Carlos heeft donderdag op de website van het koninklijk huis zijn medeleven betuigd met alle getroffenen van de treinramp. "Een vreselijke gebeurtenis die ons als mensen en als Spanjaarden schokt en vervult van pijn en droefheid´´, schrijft Juan Carlos. Later op de dag hebben de koning en koningin ook een bezoek gebracht aan een ziekenhuis in Santiago de Compostela. Bij het verlaten van het ziekenhuis Hospital Clinico zei de koning dat alle Spanjaarden de pijn van de gewonden en van de nabestaanden van de slachtoffers voelen. "We hopen dat de gewonden beetje bij beetje herstellen´´, aldus de koning. Juan Carlos en Sofia waren duidelijk geëmotioneerd.

Mark Rutte
Ook buitenlandse leiders tonen hun medeleven, waaronder premier Mark Rutte. De regering is ´diep bedroefd´ over de ramp, laat Rutte weten. "Onze gedachten zijn bij de nabestaanden, de slachtoffers en hun families en bij het Spaanse volk. Wij wensen hun sterkte bij het verwerken van de verschrikkingen´´, schrijft de minister-president, die de brief namens de regering en het Nederlandse volk heeft gestuurd.

Paus
Paus Franciscus heeft de aartsbisschop van Santiago de Compostela donderdag een telegram gestuurd waarin hij zijn condoleances overbrengt voor de slachtoffers van de treinramp in die stad. "Op dit soort momenten moet het geloof ons troosten´´, schreef de paus volgens de Spaanse krant El Mundo.

Geen Nederlanders
Onder de slachtoffers van het ongeluk zijn voor zover bekend geen Nederlanders. Bij het ministerie van Buitenlandse Zaken zijn woensdagavond in ieder geval nog geen meldingen binnengekomen van de Spaanse autoriteiten over Nederlandse slachtoffers, liet een woordvoerder woensdagavond weten.

Feestdag
In Compostela zou donderdag, net als in de rest van Spanje, een feestdag zijn ter ere van Sint Jacob, apostel en de beschermheilige van de stad. Volgens het bureau voor toerisme zijn alle festiviteiten in het pelgrimsoord afgelast. Het evenement trekt elk jaar duizenden mensen vanuit de hele wereld.

Slachtoffers
Hotels in het stadje hebben hun kamers opengesteld voor familieleden van slachtoffers. Veel mensen hebben zich bij de ziekenhuizen gemeld om bloed te geven, dat nodig is voor de behandeling van gewonden.

De eerste beelden

Eerste rijtuig weggetakeld

Bijdrage NOS Journaal

(c) ANP / Novum Nieuws. 1e foto: Alberto_RM10, 2e en 3e foto ABC.es.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *