175 jaar spoor: Zaterdag historische treinen
15 sep 2014 15:41
Het spoor bestaat aanstaande zaterdag precies 175 jaar. Ter ere van dit jubileum zet NS zaterdag historische treinen in tussen Amsterdam Centraal en Haarlem, de spoorlijn waar het 175 jaar geleden allemaal mee begon. Grootste blikvanger is de “Blokkendoos” uit 1927. Reizigers die verzekerd willen zijn van een plaatsje, kunnen deze reserveren.
- In oktober is er in de herfstvakantie een Spoorparade in Amerspoort.
- Treinwebshop viert het 175-jarig bestaan met meerdere aanbiedingen.
- Rail Away herhaalt zaterdag de speciale 175 jaar spoor-uitzendingen
- 20 september: 12:30 uur publieksverrassing te Amsterdam Centraal
Naast de “Blokkendoos” zal zaterdag ook de “Rode Duivel” uit 1960, de “Blauwe Rijtuigen” uit de jaren ‘50 en de “Hondekop” uit de jaren ‘50 worden ingezet (zie dienstregeling). In Haarlem kunnen treinfanaten en andere belangstellenden tussen 10.00 – 16.00 uur ook de werkplaats van Nedtrain bezoeken. Voor treinspotters is op station Haarlem Spaarnwoude een goede gelegenheid om de treinen te zien rijden en te fotograferen.
Zaterdag onthult NS ook een bestaande dubbeldekker in een groene huisstijl. Daarmee wil het bedrijf zichtbaar maken dat de trein het symbool is van duurzaam reizen is. De trein is ontworpen door winnaars van een eerdere ontwerpwedstrijd. NS heeft de groene trein ontwikkeld omdat het spoorbedrijf overstapt op 100 procent groene stroom.
Stoomlocomotief “De Arend” wordt zaterdag 20 september speciaal voor de verjaardag van het Spoorwegmuseum naar het Amsterdamse Stationsplein getransporteerd. Deze speelt de hoofdrol in een verrassing die de gezamenlijke Nederlandse spoorbedrijven voor de reizigers die dag in petto hebben.
Op 20 september 1839 vertrok de eerste trein vanuit het Amsterdamse station d´Eenhonderd Roe naar Haarlem. Dat station lag echter net buiten de toenmalige stadsgrenzen. Pas nadat de HIJSM, de eerste spoorwegmaatschappij van Nederland, overeenstemming met de stad had bereikt, kon de trein in 1842 doorrijden naar een station binnen de stadsgrenzen van Amsterdam.