fbpx

40.000 kinderen reizen gratis per trein met Kids Vrij

Het gratis NS-abonnement voor kinderen is aan een opmars bezig. Inmiddels maken meer dan 40.000 kinderen er met hun ouders, opa’s of oma’s gebruik van. Sinds het Kids Vrij-abonnement vier maanden geleden gratis werd, is het meer dan 25.000 keer aangeschaft. Met het abonnement wil NS het voor basisschoolkinderen makkelijker maken om door Nederland te reizen.

In totaal reizen kinderen gemiddeld 14,5 miljoen kilometers per maand, dat is bijna 38 keer de afstand tot de maan. Artis is de populairste bestemming onder kinderen, zo blijkt uit de verkoop van treinuitjes onder kinderen door NS. Op plaats 2 staat de Efteling en op 3 Madurodam in Den Haag.

Met het NS Kids Vrij abonnement kunnen kinderen sinds 1 april gratis met volwassenen meereizen in de trein. Kinderen hebben een persoonlijke ov-chipkaart nodig (7,50 euro per vijf jaar) en kunnen vervolgens het abonnement NS Kids Vrij bestellen voor éénmalig 0,01 euro. Het abonnement is geldig voor kinderen van 4 t/m 11 jaar. Naast het Kids Vrij-abonnement blijft ook de Railrunner populair. Dit kinderdagkaartje is voor € 2,50 te koop bij het kaartautomaat. Kinderen die alleen reizen of geen Kids Vrij abonnement hebben kunnen hiervan gebruik maken.

Het gratis abonnement wordt bekostigd door alle vergeetachtige reizigers. Daardoor hebben de vervoerders jaarlijks 22 miljoen euro extra omzet. De vervoerders hebben nu afgesproken dat geld terug te investeren in de reiziger. Het Kids Vrij abonnement is daarvan een voorbeeld.

In het verleden was Kids Vrij alleen gratis als een volwassene een Dal Voordeel, Dal Vrij, Weekend Vrij, Altijf Vrij of Altijd Voordeel abonnement had. Andere kinderen moesten 15 euro per jaar betalen. Als de 25.000 kinderen die het abonnement nu gratis hebben hadden moeten betalen, dan had NS dat 4 ton omzet opgeleverd.

Foto: Ook de kindervrienden van Sesamstraat reisde in het verleden eens per trein.