fbpx

Abellio-topman eist tonnen vanwege ontslag

12 nov 2015 10:18

De op non-actief gestelde Abellio-topman Jeff Hoogesteger eist tonnen schadevergoeding van de Nederlandse Spoorwegen. Ook wil Hoogesteger pas op 1 januari 2016 uit dienst treden, terwijl hij sinds juni geschorst is vanwege de Limburgse aanbestedingsfraude. Dat meldt de Telegraaf donderdag op basis van een verlopige beschikking van de Utrechtse rechtbank.

Daaruit blijkt dat Hoogesteger een bruto jaarsalaris (inclusief bonus en vakantiegeld) eist, en daar bovenop een beëindiging van zijn contract per 1 januari 2016. Daarmee eist de omstreden topman tonnen. NS wil eigenlijk helemaal niets betalen, maar heeft bij de rechter ook aangegeven tevreden te zijn met een ’een billijke vergoeding’ van naar schatting twee ton. Dat is opmerkelijk, aangezien het spoorbedrijf daarmee toch een vertrekpremie zou geven aan een frauderende directeur.

Hoogester werd in juni op non-actief gesteld vanwege zijn betrokkenheid bij de Limburgse aanbestedingsfraude. Uit het vrijdag verschenen rapport blijkt dat de Abellio-topman op de hoogte was van de fraude, net als de ontslagen presdient-directeur Timo Huges. De gewezen Abellio-topman ontkent echter alles en vindt dat hij wordt meegesleurd in de val van Huges. 

Abellio is de NS-dochter die in diverse regio´s buiten Nederland het openbaar vervoer verzorgt, bijvoorbeeld in Schotland. Abellio heeft ook in Nederland meegedaan met diverse regionale concessies. Zo valt de concessie Gouda – Alphen a/d Rijn straks onder Abellio. Ook Limburg had in handen van Abellio zullen komen, maar dat ging vanwege de fraude niet door.