fbpx
Foto: Stefan Verkerk

Advies alleen noodzakelijke reizen verdwijnt (waarschijnlijk) per 28 april

22 apr 2021 13:41

De openbaarvervoerbedrijven zijn overvallen door de aangekondigde versoepelingen van de coronamaatregelen, waarbij vanaf 28 april het advies ’alleen noodzakelijk reizen’ naar verwachting wordt ingetrokken.

Meer reizigers

Dat schrijft De Telegraaf. Het advies om alleen de trein, bus en metro te nemen bij een essentiële reis werd 14 december ingevoerd. In eerste instantie namen de reizigersaantallen af, maar volgens de vervoerders is de laatste periode weer sprake van een stijging.

1,5-metersamenleving niet haalbaar in ov

De vervoerders zijn positief dat het negatieve reisadvies wordt ingetrokken, maar dat zal wel zorgen voor meer drukte. 1,5 meter afstand is in het openbaar vervoer volgens de vervoerders niet mogelijk, en zeker niet nu er 28 april versoepelingen aankomen.

Volgens de vervoerders is het geen onwil, maar om de 1,5-metersamenleving in te voeren is een dubbel aantal ritten nodig. “Maar zo veel voertuigen hebben we niet” zegt voorzitter Pedro Peters van brancheverenging OV-NL tegen De Telegraaf.

Gerelateerde berichten

0 0 stemmen
Artikel waardering
38 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
erno-berk
3 jaren geleden

In mijn ogen komt het intrekken van het advies om niet-noodzakelijke reizen te maken te vroeg, terwijl vorig jaar de intrekking juist te laat kwam. Maar ja, ik zou sowieso adviseren om pas pretreisjes te maken als het aantal nieuwe besmettingen onder de 2.000 per dag is.

Jan Met de Pet
3 jaren geleden
Antwoord aan  erno-berk

Heerlijk, gewoon weer echt zonder extra nadenken, vrij reizen. @Erno-Berk: Jij bent zo’n zuurpruim, waar altijd alles nooit goed is. Maar ik ga echt niet wachten tot corona voorbij is. Ik wil mij nu ontspannen en zonder mondkapje reizen. Dat betekent dat ik al weken reizen met de trein maak en niemand die mij vraagt en vertelt of het noodzakelijk genoeg is. Dus hou op met zeuren!

erno-berk
3 jaren geleden
Antwoord aan  Jan Met de Pet

De mondkapjesplicht blijft in ieder geval tot september/oktober, reken daar maar op. Sowieso lijkt mij eerst verstandig dat Engeland de mondkapjesplicht afschaft in het OV, aangezien ze het verst zijn met vaccineren. Mocht het blijken dat het afschaffen van de mondkapjesplicht niet zorgt voor meer besmettingen in Engeland, kan ook de rest van continentaal van Europa de mondkapjesplicht in het OV afschaffen. Sowieso heb je niets aan het afschaffen van de mondkapjesplicht in het OV in Nederland, als bijvoorbeeld Duitsland de mondkapjesplicht in het OV niet afschaft. In Duitsland zit je immers veel langer in de trein/bus dan in Nederland vanwege de veel langere afstanden.

Rene 2
3 jaren geleden
Antwoord aan  erno-berk

Jan-met-de-pet heeft gelijk:Erno-Berk wat ben jij een zuurpruim.
Iedereen is voor September gevaccineerd en dan ga jij beweren dat de mondkapjesplicht pas in September/Oktober wordt afgeschaft>

erno-berk
3 jaren geleden
Antwoord aan  erno-berk

@Rene 2: ligt eraan wat met name Duitsland doet

Wim
3 jaren geleden
Antwoord aan  erno-berk

Overigens is het straatbeeld hedendaags al zichtbaar aan het veranderen met een toenemend aantal mensen die de grens tussen hygiëne en waanzin trotseert. En terecht. Men moet zich geneigd voelen een beetje rekening te houden met een ander……dat breidt zich niet uit tot de dwangmatige bedekking van het gezicht! De meeste mensen kunnen hier prima zelf in oordelen en kozen er al massaal zelf voor om dit te doen voordat het verplicht was. Zo hoort het natuurlijk te zijn. De absoluut waanzinnige illusie dat het überhaupt een nuttig middel is tegen een dodelijk griepvirus is dan daargelaten, daar zijn zeker al genoeg woorden vuil aan gemaakt.

Des te beter dat deze waanzin rap op haar einde loopt, nu met de eerste gezonde tekenen van normaliteit en binnen enkele maanden weer vrijwel volledig.

Baardstaart
3 jaren geleden
Antwoord aan  erno-berk

Als het tot het najaar duurt reken dan meteen maar de winter erbij, gezien de Corona dezelfde patronen volgt als de griep. – Ik zou je in volle treinen een echt mondkapje FFP2/KN95 aanraden. Ik weet niet hoe goed de treinen geventileerd zijn en aerosolen is en blijft een groot probleem aangaande Corona, ook zal Corona met het zomerseizoen wel wegebben en er vrij spoedig groepsimmuniteit is door de ziekte gehad te hebben of een paar prikkies gescoord te hebben.

Wel fijn dat essentiële reizen eraf gaat. Dagjes uit met het OV zal het voorlopig niet worden, maar iets meer sociaal leven is ook belangrijk. (Je kunt nu makkelijker buiten gaan zitten) Ook heb ik de laatste tijd het OV toch wel af en toe gebruikt voor mijn sociale leven, omdat ik geen auto heb. Ook is het veel minder dan normaal. En ik heb dan ook gebruik gemaakt van de regionale vervoerder, die relatief lange treinen heeft en gelukkig rijden er hier relatief veel treinen

Wim
3 jaren geleden
Antwoord aan  Jan Met de Pet

Kan dit bevestigen. Prik erin, daarna geen mondkapje. Als NS en de overheid dit niet zien zitten, wil ik graag mijn vaccinatie laten uitstellen totdat deze absurde verplichting vervalt.

Gelukkig is het inmiddels weer toegestaan om vrij te ademen in het openbaar vervoer. Men snapt dat het geen zin heeft om zich met een ander te bemoeien wat betreft dat soort zaken; wie weet ontstaat er een vervelende situatie.

Wim
3 jaren geleden
Antwoord aan  Wim

Addendum: per 1 december j.l. is dit officieel voorzien d.m.v. de officiële medische uitzondering. Degenen die last ondervinden bij het dragen van een gezichtsluier staat vrij hier niet aan mee te doen. Dankzij onze pragmatische overheid is dit bewust vrij ambigu gelaten zodat eenieder er indien nodig gebruik van kan maken. Dat is dan wel weer proper!

Johan
3 jaren geleden
Antwoord aan  Jan Met de Pet

“Ik wil mij nu ontspannen en zonder mondkapje reizen. Dat betekent dat ik al weken reizen met de trein maak en niemand die mij vraagt en vertelt of het noodzakelijk genoeg is.”

Zo asociaal dat je er nog trots op bent ook. Doordat jij de grenzen opzoekt, duurt de lockdown langer, vallen er meer slachtoffers en zien meer ondernemers hun bedrijf op de fles gaan. Hartelijk bedankt.

Wim
3 jaren geleden
Antwoord aan  Johan

Stel je niet zo aan. Verzin liever een nieuw riedeltje, dit hebben we al zo vaak gehoord. Solidariteit komt vanuit de zelf, niet de staat. Daarbij moet het vooral ook niet te grimmig worden in het OV. Soms zijn er asocialen die het nodig vinden om een confrontatie te zoeken wanneer een medereiziger niet in hun bekrompen wereldbeeld past. Gelukkig snapt men inmiddels dat het wel of niet kunnen dagen van een bekluier een persoonlijk iets is, waarbij het niet gewaardeerd wordt als er discussies over ontstaan.

Laten we elkaar de ruimte geven, ook fysiek, om te leven en te doen zoals wij dat zelf nodig achten. Het is een mentaal zware tijd dankzij de draconische maatregelen van onze demissionaire regering.

(bij deze mijn betoog 🙂

Johan
3 jaren geleden
Antwoord aan  Johan

@Wim
“Solidariteit komt vanuit de zelf, niet de staat.”
Inderdaad. En het gebrek daaraan heet asociaal.

Wim
3 jaren geleden
Antwoord aan  Johan

“Doordat jij de grenzen opzoekt, duurt de lockdown langer, vallen er meer slachtoffers en zien meer ondernemers hun bedrijf op de fles gaan.”

Zie je in hoe dit uitgekauwde riedeltje inmiddels zo vaak klakkeloos wordt hergebruikt dat men zich soms geneigd voelt de hakken in het zand te zetten? Sympathie krijg je, daar heb je geen recht op. Eng klinkende cijfers, die overigens zelden kloppen doch regelmatig van betekenis veranderen, worden gebruikt om de gehele sluiting van onze mooie samenleving te rechtvaardigen. Crimineel onverantwoord en bizar.

Als u wist dat uw gemekker over zo genaamd wel werkende mondluiers en ophokplichten voor veel mensen het tegenovergestelde effect heeft? Wij willen dit niet weten of horen. Over vrijheid is geen discussie mogelijk en dat is geenszins verbonden aan persoonlijke gevoelens van een maatschappelijke verplichting. Doe iets terug voor een ander. Alleen slechts schoppen en schreeuwen in naam van “de zorg”, als zij in de eerste plaats al willen dat men zaken verricht onder dat mom, heeft niet het gewenste effect en polariseert slechts.

Gelukkig hebben we in Nederland recht op een persoonlijke levenssfeer. Ik respecteer uw bestaan, uw overtuiging, wellicht zelfs uw mening, en uw keuze om aan deze onzin mee te doen. Verwacht ik hetzelfde terug? Niet eens. Respecteer gewoon dat dit twee kanten op dient te gaan.
Het aantal potentiële besmettingen door een niet-noodzakelijke reiziger zonder muilkorf in een leeg rijtuig, zoals dat deze tijd vorig jaar vrij gebruikelijk was, is precies 0.

Joost2
3 jaren geleden
Antwoord aan  Johan

Over vrijheid is wel discussie mogelijk, die moet er zelfs zijn. Het afgelopen jaar laat duidelijk zien dat de vrijheid van de een begint, waar de vrijheid van de ander eindigt.

Johan
3 jaren geleden
Antwoord aan  Johan

@Wim
Je wilt je vrijheid terug? – Mooi, ik ook.

Laten we ons dan samen zo gedragen dat dat zo snel mogelijk gaat gebeuren.

Jan Met de Pet
3 jaren geleden
Antwoord aan  Johan

@Wim: Je hebt helemaal gelijk. Johan gebruikt hetzelfde riedeltje al een paar miljoen Nederlanders al maanden doen.

Nou Johan, dan ben ik maar asociaal. Ik maak wat van mijn leven, jongen. Ik heb afgelopen jaar meer mensen kwijt geraakt aan kanker dan aan corona. En nou jij weer met jouw wijsvingertje.

Jij moet mensen niet afschilderen als asociaal, omdat ze al een jaar in de shit zitten en bovendien zich keurig aan de regels hebben gehouden.

Zodra de vaccinaties zijn begonnen, ben ik gaan reizen, omdat kanker 7 mensen in mijn omgeving (4 familieleden en 3 vrienden) het leven heeft verwoest. Ik moet wel even reizen voor ontspanning, beste Johan, om te blijven leven. Want kanker gaat je echt niet in de koude kleren zitten.

Dus Johan, met jouw wijsvingertje en met vastgeroeste riedeltje dat mensen asociaal zijn als ze ondanks een wereldcrisis ook willen leven, hou je mond en laat mensen hun ding doen.

En nee, ik leef voor mijzelf en de mensen in mijn omgeving die met kanker te maken hebben. Corona is echt bijzaak.

Ik bedank jou ook, voor de onzin die je hier durft te plaatsen.

Janneke 1
3 jaren geleden
Antwoord aan  Johan

@Jan met de pet. gecondoleerd met het verlies van al je dierbaren. Heel erg, maar dat betekent niet dat Johan ongelijk heeft. Iedereen zou wel ondanks de wereldcrisis gewoon willen leven, maar ja, de situatie laat dat niet toe. Ik ben het met Johan eens dat we het samen moeten doen. Juist door dat ,,als ik het maar leuk heb” duurt het allemaal zo lang.

Anoniem
3 jaren geleden
Antwoord aan  Jan Met de Pet

Klootzak je denk al een maar aan je zelf he hulpdienseten lopen op hun tandvlees en code zwart komt er aan

Jan Met de Pet
3 jaren geleden
Antwoord aan  Anoniem

@Anoniem van 24 april om 09:33 am: Zozo…daar word ik niet anders van. En vooral niet als je meneertje Anoniem bent. Laf hoor om zo als toetsenbordterrorist je mening te verkondigen, hahaha!

Overigens, ook al is het code zwart, geel, blauw of rood: Ik blijf gewoon reizen. En nog iete: Hulpdiensten lopen op goede werkschoenen. Onzin dus, met jouw tandvlees!

Maar even extra ter info voor @Anoniem en @Johan: Vandaag ben ik met de trein afgereisd naar Vlissingen. Even genieten van de mooie omgeving daarzo.

Morgen reis ik naar Zandvoort. Even een dagje strand, voor een dagje “noodzakelijk” ontspanning op het strand.

Zie ik jullie daar ook?

Joost2
3 jaren geleden
Antwoord aan  Anoniem

Het is toch wel lachwekkend dat je iemand de maat neemt, omdat diegene anoniem reageert. Meer dan 90% van de reageerders hier is anoniem, waaronder uzelf. Met een leuk pseudoniem als ‘Jan Met de Pet’ ben je niet minder anoniem dan wanneer je niets invult.

Hildebrand (Treinreiziger.nl)
3 jaren geleden
Antwoord aan  Jan Met de Pet

Tja, je kan schijt hebben aan de dringende adviezen. Of je er trots op moet zijn, weet ik niet. Maar inderdaad, je kan indien je dat wenst zoveel mogelijk plezier reisjes maken als je wil. Maar mondkapje is gewoon nu verplicht, of je het leuk vindt of niet. Dus die dien je gewoon op te hebben, anders verdien je een bekeuring.

Anonymous
3 jaren geleden

Mondlapjes zijn net zo verplicht als een geldig ticket voor de 1e klas – 9 van de 10 keer maak je je reis prima zonder en de 10e keer kan je jezelf er vrij makkelijk onderuit lullen met een minimum aan creativiteit. Niet dat ik het aanraad maar voor degenen die oprecht moeite hebben met het dragen van zo’n dom ding is die uitzondering ook heel handig. Maak er niet te veel misbruik van a.u.b., er zijn mensen die het nodig hebben

Hildebrand (Treinreiziger.nl)
3 jaren geleden

Je hebt gelijk. Een mondkapje is net zo verplicht als een 1e klas ticket in de 1e klas. Dat u wellicht de supermarkt leeg plundert als de cassaire niet op let, is uw verantwoordelijkheid.

Frans Eekhout
3 jaren geleden

Voorkomen is beter dan genezen, dus hou ik bij een recente “pretreisje” gewoon mijn mondkapje op, kies bij voorkeur het rustigste moment van de dag, via de minst drukke route en neem een enkelzits stoel in de intercity en was mijn handen regelmatig af. Op deze wijze kan men toch door stad en land reizen, MITS men maar adequaat weet om te gaan met de situatie !
Misschien is het nu te vroeg om te versoepelen zeker als we de berichtgeving in de zorg lezen, maar als e.e.a. stapvoets gebeurt en mensen niet massaal op het zelfde moment op stap gaan, en dat zagen we recentelijk bij weer nog, dan zal de toekomst aantonen in hoeverre het verstandig is om te gaan reizen. In treinen kan ik soms nog een plaats kiezen, maar in menig stadsbus/metro of tram is dat al maanden lang NIET het geval en het enige wat dan rest is om bijvoorbeeld de spits te mijden en NA de spits te reizen.

Frans Eekhout
3 jaren geleden

AANVULLING …recentelijk bij mooi weer nog, (dat geldt voor zowel het OV als in de (stads)parken en binnensteden,

N.
3 jaren geleden

Wanneer komen de DDZ-treinstellen weer in dienst? We horen er al maandenlang niets over; is de NS expres langzaam met het fixen, of zijn ze echt heel goed stuk?

Eduard de Jong
3 jaren geleden

Houd het net als leugenaar/bedrieger Rutte simpel. Met ingang van 28 april gaan de terrassen open, het reizen kent geen beperkingen meer, afstand bewaren op 1,5 meter is niet meer nodig, mondkapjes zijn overbodig en zinloos en kunnen de afvalbak in, op voorwaarde dat de reiziger gevaccineerd op reis gaat en een vaccinatiebewijs bij zich heeft en bij controle kan tonen. Kortom: terug naar het oude normaal.

Johan
3 jaren geleden
Antwoord aan  Eduard de Jong

“op voorwaarde dat de reiziger gevaccineerd op reis gaat”

Wat denk je dat er gaat gebeuren in de samenleving als ze gevaccineerden meer vrijheid zouden geven dan anderen, terwijl het grootste deel van de bevolking zich nog niet eens mág laten vaccineren?

Wim
3 jaren geleden
Antwoord aan  Johan

Wat denk je dat er gaat gebeuren als er in Nieuw-Zeeland feesten worden gegooid met 50.000 toeschouwers, zonder maatregelen? Wat denk je als Engelsen weer massaal naar de pub mogen omdat er geen “lockdown” meer is? Het antwoord is sowiezo hetzelfde. Het is al te laat. Mensen gaan weer doen waar zij zelf zin in hebben. En terecht.

Johan
3 jaren geleden
Antwoord aan  Wim

Daar gaat niet zoveel gebeuren. Dat zijn natuurlijk totaal onvergelijkbare situaties. Nieuw Zeeland heeft met strikte maatregelen het aantal besmettingen tot 0 teruggebracht en controleert binnenkomende reizigers streng om dat zo te houden. In Groot-Brittannië is inmiddels twee derde van de bevolking met ten minste de eerste dosis gevaccineerd en is het aantal besmettingen momenteel nog maar 5% van de piek begin januari, mede door een veel strengere lockdown dan we hier ooit gehad hebben. In die landen is een opening dus al verantwoord mogelijk. Zover zijn we hier helaas nog niet. Hier worden de maatregelen namelijk slecht nageleefd en daardoor zijn de ziekenhuizen nu zo goed als vol. Ondertussen is pas een krappe 23% met de eerste dosis gevaccineerd (en dan houden die schattingen niet eens rekening met het toegenomen aantal geweigerde Astra-Zenecavaccins).

En nee, ik schreeuw niet in naam van “de zorg”, maar gewoon uit eigenbelang. Volle ziekenhuizen zijn ook mijn probleem als ik bijvoorbeeld na een verkeersongeval naar de spoedeisende hulp zou moeten. Dat geldt voor jou en je vrienden en familie ook, of je dat nu wilt weten en begrijpen of niet.

“Mensen gaan weer doen waar zij zelf zin in hebben.”
Inderdaad, dat is één van de redenen waarom het niet gaat werken om bepaalde maatregelen alleen los te laten voor gevaccineerde mensen.

Wim
3 jaren geleden
Antwoord aan  Wim

Leuk verhaal. De realiteit is dat iedere 15, 18, 19, 22, 26 jarige dat op twit of snapchat ziet gebeuren en er zo opvlierig van wordt dat ze het zelf ook gaan doen. Ik zie de straatfeestjes dagelijks, ook voor de deur, ook na 22:00. De politie kijkt er niet naar om. Groepen studenten babbelend in de supermarkt, sans masque, nul commentaar. En nu al weer rijen waar je niet goed van wordt. Voor de ijskraam. Vandaag in Breda en Bussum alweer opstootjes door grote groepen jongeren en andere feestbeesten. Ook de sociale cirkels komen weer op gang, de datums worden weer geprikt voor dit en dat. Nederland ontwaakt.

Jan Met de Pet
3 jaren geleden
Antwoord aan  Johan

Heey Johan,

Morgen ga ik echt “noodzakelijk” ontspannen op het strand van Zandvoort. Ik neem de trein vanuit het oosten van het land. Ik trakteer jou op een biertje.

Kom je gezellig langs?

Met positieve groet,

Jan.

Baardstaart
3 jaren geleden
Antwoord aan  Eduard de Jong

Een voorwaardelijke maatschappij heeft niets met het oude normaal van doen. Ik vind dat een ieder op basis van de beschikbare info zelf moet kunnen bepalen of deze de prik wil en zonder op welke manier genudged te worden. Wie goed kijkt weet dat deze prikken allemaal op een experimentele basis / voorlopige licentie toegestaan zijn door de EMA en dat bij mensen twijfel bestaat en ze niet willen kan ik me goed voorstellen. Op gegeven moment zal het verplichte karakter van mondkapje gewoon afgeschaft moeten worden en dan kunnen mensen zelf bepalen of ze zichzelf willen beschermen en mensen zonder prik dan zelf bepalen welke risico ze dan nemen, maar dat kan alleen als iedereen zijn kans heeft gehad om een prik te kunnen halen. De overheid hoort in elk geval geen voorwaardelijke samenleving op te tuigen. En wat mij betreft blijft het voorlopig toegestaan om mondkapjes te gebruiken. De echte mondkapjes FFP2/KN95 kunnen idd individuele bescherming bieden.

Eric
3 jaren geleden

Opvallend hoe ieders mening/ politieke overtuiging hier naar voren komt.
Toch is epidemiologie gewoon een exacte wetenschap. Je kunt modelleren wanneer je bepaalde maatregelen moet nemen of juist afschaffen. Natuurlijk zit er helemaal niemand te wachten op al dit gedoe. Maar helaas trekt het virus zich geen moer aan van onze mening. Het enige wat echt telt is vaccineren; dat helpt!

Wouter Garritsen
3 jaren geleden

De Telegraaf pagina, dus de bron van dit verhaal, is verwijderd. Mogelijk is dit verhaal dus niet waar en moeten we langer leven met het OV-mijden.

Wouter Garritsen
3 jaren geleden
Antwoord aan  Wouter Garritsen

De link lijkt toch te werken. Mijn excuses voor verwarring. Hopelijk blijft het nieuws correct en kunnen we, in achtneming van de regels, weer met het OV.

Joost2
3 jaren geleden

Inmiddels is duidelijk dat het ov nog steeds alleen voor noodzakelijke reizen is.