fbpx

Amsterdam: Grote bezuinigingen bij GVB vanaf 2012

01 feb 2011 14:15

 (Novum) – Het GVB moet met ingang van volgend jaar behoorlijk bezuinigen. Avond- en weekenddiensten van bus- en tramlijnen worden geschrapt, routes worden ingekort en er wordt minder vaak gereden. Op deze manier hoopt de gemeente dertien miljoen euro te bezuinigen. Dat zegt verkeerswethouder Eric Wiebes (VVD) in een interview met Het Parool.

Reizigers zullen veel merken van de ingrepen. Van de zestien tramlijnen blijven er in de plannen van Wiebes slechts tien over. Van de 44 buslijnen verdwijnen er maar liefst twintig.

Na volgend jaar wordt er nog meer bezuinigd op het openbaar vervoer. Volgens het regeerakkoord moet er tussen 2013 en 2017 gemiddeld zeventig miljoen per jaar worden ingekort. ´´Op onderhoud en infrastructuur kunnen we nauwelijks besparen en dus zal het geld vooral uit het exploitatiebudget van 122 miljoen per jaar moeten komen. Dat wordt vanaf 2013 dus gehalveerd", zegt Wiebes.

Het GVB-personeel is boos en heeft harde acties aangekondigd: op 14 februari is een staking gepland. Ook reizigersverenigingen en de gemeenteraad reageren volgens de krant afwijzend op de plannen.

Wiebes collega-wethouder Lodewijk Asscher (PvdA) vindt het ´onacceptabel´ dat zes van zestien tramlijnen en de helft van alle buslijnen wordt geschrapt, twittert hij.

Bovenste foto: Patrick Hinderink