fbpx

Arriva zwicht in Zweden voor rokjesprotest machinisten

10 jun 2013 19:33

De Zweedse tak van vervoersbedrijf Arriva is gezwicht voor een protestactie van een groep Zweedse machinisten. De treinbestuurders droegen de afgelopen twee weken een rok naar hun werk, omdat Arriva niet toestaat dat ze een korte broek dragen. Inmiddels is het bedrijf de machinisten tegemoet gekomen: nog deze zomer krijgen ze een korte broek.

De treinmachinisten klaagden dat het in de zomer erg warm is op de bok. De temperaturen kunnen er oplopen tot 35 graden. Toch was het ze niet toegestaan om een korte broek te dragen. De mannen besloten daarom een rok aan te trekken. Arriva vond dit geen probleem, zo lang de mannen er maar ´verzorgd´ bijliepen.

"We hebben zoveel verzoeken gekregen van onze medewerkers dat we naar ze hebben geluisterd en onze mening over deze kwestie hebben bijgesteld", aldus Tomas Hedenius van Arriva. "Ons doel is ervoor te zorgen dat ze nog deze zomer de korte broeken krijgen." Hedenius voegde er echter aan toe dat de mannen nog steeds een rok mogen dragen. "Maar dat is aan hen."

Een van de machinisten, Martin Akersten, zei maandag in een Zweedse krant verrast te zijn door de enorme internationale aandacht voor de rokken dragende machinisten. "Het is heel gek als je bedenkt dat het begon als een klein ding in de lokale krant en dat het nu bij de wereldwijde media terechtgekomen is. Het is een gek gevoel", aldus Akersten. "Ik ga de rok trouwens niet missen. Ik hou van korte broeken, dat is de hele reden van deze actie."

(c) Novum Nieuws / Foto: Arriva in Denemarken