fbpx
Foto: Treinreiziger.nl/Stefan Verkerk

Belgische jongeren kunnen deze zomer voor 59 euro één maand met al het openbaar vervoer reizen

Belgische jongeren van 18 tot en met 24 jaar kunnen in juli en augustus één maand onbeperkt met al het openbaar vervoer reizen. Het Youth Holidays Combi-ticket kost 59 euro en is geldig in trein, tram, bus en metro.

Het ticket is een test van spoorwegmaatschappij NMBS en regionale vervoerders De Lijn, MIVB en TEC. Het Youth Holidays Combi-ticket is uitsluitend verkrijgbaar via de NMBS en moet op een MoBIB-kaart gezet worden, het Belgische equivalent van een ov-chipkaart. Zo’n kaart heeft eenmalige kosten van 6 euro en is verkrijgbaar via een NMBS-loket op het station of via de website van de vervoerder.

Kusttram

Er bestond al een Youth Holidays-ticket, maar dat was alleen geldig in de trein. Met dit nieuwe ticket is reizen mogelijk met al het openbaar vervoer, dus ook tram, bus en metro. Daarmee is bijvoorbeeld ook een ritje met de populaire Kusttram van Knokke naar De Panne mogelijk, of reis je makkelijk met de metro naar een ander deel van Brussel.

Voor Nederlandse jongeren is het ticket ook beschikbaar. Of het ook vanuit de NMBS-app gekocht kan worden, zoals andere combitickets van de NMBS, is nog niet bekend.

Toekomst van mobiliteit

De aanleiding voor het combiticket is een vraag van de vier mobiliteitsministers van België. Zij noemen het ticket “de toekomst van de mobiliteit”. “Reizigers verwachten terecht eenvoudige en aantrekkelijke tariefformules op het volledige openbaarvervoernet om vlot met de bus, tram of trein door België te kunnen reizen.” De vervoersmaatschappijen hopen dat dit ticket meer reizigers zal aanmoedigen om met het ov te reizen.

Meer goedkope tickets

België is niet het enige land dat met een goedkoop ov-ticket komt. In Duitsland maken inmiddels miljoenen mensen gebruik van het Duitslandticket à 49 euro per maand. Ook Spanje heeft een soortgelijk ticket voor jongeren. In Nederland zijn vooralsnog geen plannen voor een goedkoop trein- of ov-ticket.