fbpx

Benelux in 2014 al trager

De trein Den Haag – Brussel wordt per 15 december tien minuten trager. Dat komt doordat de treindienst naar België in de nieuwe dienstregeling bijna tien minuten gaat stilstaan op station Roosendaal. In de toekomst wordt de trein nog trager, als deze via de hogesnelheidslijn gaat rijden.

In 2014 gaat de trein Den Haag – Brussel wel iets vaker rijden: 12x per dag. Een ander voordeel is dat de trein ook in het weekend van en naar Brussel zal rijden. Bovendien is de trein in het weekend iets minder traag. In 2015 gaat de frequentie verder omhoog naar ieder uur (16x per dag) en gaat de trein weer rijden vanaf Amsterdam Centraal. 

Op de snelheid van de Benelux is veel kritiek. Zo wordt de Benelux vanaf 2017 zelfs trager dan ooit. Dat komt doordat de Benelux dan wordt omgedoopt tot Benelux-Plus en niet meer via Roosendaal, maar via Breda gaat rijden. De reistijd Amsterdam – Brussel neemt daardoor toe naar 3 uur en 16 minuten. In 2009 was dat nog 2 uur en 49 minuten. In 2012, toen de Benelux voor het laatst vanuit Amsterdam vertrok, deed de trein er al iets langer over: 2 uur en 56 minuten. 

Ook voor NMBS topman Marc Descheemacker is de langere reistijd een doorn in het oog. Volgens hem ligt de schuld voor de lange reistijd bij Mansveld. Als de trein niet ieder uur hoeft te rijden, zou de trein sneller kunnen. De topman van de NMBS zegt verder dat de trein sneller zal worden dan de beloofde 3 uur en 16 minuten. "Ik weet alleen nog niet hoeveel sneller. Misschien tien minuten sneller. Misschien maar één minuut snelelr. Maar samen met NS zullen wij ons best doen om de reistijd te verkorten" aldus Descheemacker onlangs in de Tweede Kamer.