fbpx

Bezoek de Olympische Spelen met de trein: dit zijn de beste opties

Over een maand, op 26 juli, barsten de Olympische Spelen los in Parijs. Het grootste sportevenement is dit jaar vlakbij huis. Ben je van plan de Nederlandse sporters aan te moedigen? Op deze manier reis je per trein snel én duurzaam naar de Franse hoofdstad.

Parijs is goed te bereiken met de trein vanuit Nederland. Vanuit Amsterdam vertrekken dagelijks twaalf Eurostar-treinen (voorheen Thalys) naar Parijs, met tussenstops in Schiphol Airport, Rotterdam Centraal, Antwerpen-Centraal en Brussel-Zuid. Deze hogesnelheidstreinen doen 3,5 uur over de complete rit van Amsterdam naar de Franse hoofdstad. Wie een maand vooruit boekt, kan bij NS International voor minimale prijzen tussen 45 en 112 euro een kaartje boeken.

 

Via Brussel naar Parijs

Vanwege de verwachte drukte zetten de Belgische spoorwegen extra treinen in tussen Brussel en Parijs. Het gaat om twee extra Eurocity-treinen die ‘s ochtends vroeg (vertrek om 7:02) en in de middag (vertrek om 13:38) van Brussel naar Parijs rijden. Deze rijden via het reguliere spoor, dus niet via de hogesnelheidslijn, en doen daarom drie tot vier uur over het volledige traject. Vooral de middagtrein is voor reizigers vanuit Nederland aantrekkelijk: neem dan eerst de goedkopere IC Brussel naar de Belgische hoofdstad en vanuit daar de aansluitende Eurocity naar Parijs. Om 16:30 arriveer je dan in hartje Parijs. Tickets zijn beschikbaar bij NS International en NMBS International en zijn vanaf 34 euro te koop (exclusief trein Nederland-Brussel).

Ov binnen Parijs

Eenmaal in Parijs aangekomen bevind je je direct op korte afstand van de Olympische stadions. Vanuit Gare du Nord is het enorme Stade de France – waar atletiek, rugby en de sluitingsceremonie plaatsvinden – binnen een metroritje van vijf minuten bereikbaar. Ook de meeste andere sportstadions binnen Parijs zijn binnen maximaal een uurtje vanuit het centrum bereikbaar. De ov-rit naar Versailles, waar verschillende wieleronderdelen, het paardrijden en het golfen plaatsvinden, duurt ruim een uur.

Let op: ov in Parijs duurder tijdens Olympische Spelen
Losse metrotickets zijn tijdens de Olympische Spelen fors duurder. Een enkel kaartje kost dan 4 euro, terwijl de normale prijs 2,10 euro is. Van een tienrittenkaart verdubbelt de prijs eveneens, van van 16,90 euro naar 32 euro. De kosten voor trein- en RER-tickets zullen stijgen naar €6 per stuk en €48 voor een 10-rittenkaart. Ile-de-France Mobilités, de vervoersautoriteit, hoopt dat de hogere prijs van een enkel metrokaartje reizigers zal stimuleren om te kiezen voor de OV-voordeelpas, om zo lange wachtrijen bij de kaartverkoop op de stations te voorkomen.

Stadions buiten Parijs

Voetballiefhebbers kunnen met binnenlandse TGV’s naar de stadions in Marseille, Lyon, Bordeaux, Saint-Étienne, Nice en Nantes. Al deze plaatsen zijn vanuit Parijs binnen enkele uren bereikbaar. Tickets voor deze TGV’s zijn te koop via SCNF Connect.

Extra tips om met de trein naar Parijs te gaan vind je hier.