fbpx

Blokkendoos rijdt op 125e verjaardag Amsterdam Centraal

15 okt 2014 9:17

Omdat het station Amsterdam Centraal woensdag precies 125 jaar bestaat, rijdt De Blokkendoos weer. Deze elektrische trein, vernoemd naar de hoekige vorm, is een van de eerste van Nederland en rijdt woensdag enkele ritjes tussen Amsterdam en Haarlem. 

Toen Amsterdam Centraal op 15 oktober 1889 openging, bestond het Nederlandse spoor 50 jaar. Amsterdam beschikte in die vroege jaren over twee gescheiden spoorwegverbindingen met elk een eigen station. De bouw van een "centraal station" voor Amsterdam startte in 1882. Architect Pierre Cuypers kreeg de opdracht het te ontwerpen. Op de openingsdag vertrok de eerste trein om kwart over acht, onder grote belangstelling. Die reed naar Rotterdam en kwam daar om half tien aan, keurig volgens het boekje. Inmiddels stappen er op het Centraal Station op een doordeweekse dag zo´n 168.000 mensen in en uit een trein.

De eerste trein van Amsterdam Centraal via Haarlem naar Rotterdam was dus zo´n 75 minuten onderweg. De reistijd is 125 jaar later bijna vergelijkbaar: 71 minuten. De trein stopt nu echter wel op meer stations. Ook zijn er tegenwordig snellere verbindingen via Schiphol en de HSL (41 minuten). 

Voor reizigers en bezoekers zijn er de hele maand oktober activiteiten op het jarige station. Woensdag treedt de NS Harmonie op in de centrale hal. ´s Avonds staan er ligstoelen in de hal zodat bezoekers nu eens in alle rust het plafond kunnen bekijken. Het meenemen van een toneelkijkertje wordt aanbevolen.

Verder wordt de 175e verjaardag van het Nederlandse spoor gevierd. Dat gebeurde eerder al op 20 september, maar deze en volgende week ook tijdens de Spoorparade.

(c) ANP / Treinreiziger.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *