fbpx

Boete RET wordt gehalveerd bij betere prestaties

14 jul 2014 13:20

De Rotterdamse vervoerder RET moet bijna 900.000 euro boete betalen voor de bussen die te vroeg vertrekken. Als de vervoerder de prestaties in de rest van dit jaar weet te verbeteren, dan wordt de helft van de boete aan RET terugbetaald. 

"Voor de RET is dit een flinke sanctie. Dit behoort echter tot de concessievoorwaarden waar de RET voor heeft getekend. Omdat de RET aan een verbeteringsprogramma werkt, heeft het bestuur van de stadsregio besloten dat de RET een deel van de boete kan terugverdienen" zegt portefeuillehouder Pex Langenberg van de stadsregio Rotterdam in een toelichting.

De punctualiteitseisen houden in dat bussen nooit te vroeg mogen vertrekken bij het begin van de rit en nooit te vroeg bij meetpunten onderweg (tijdhaltes). Het automatische tijdregistratiesysteem van de RET heeft vastgesteld dat in het eerste kwartaal van dit jaar 2,7% van de bussen te vroeg aan de rit begon en dat 12,5% te vroeg bij een tijdhalte vertrok. Voor iedere te vroeg vertrokken bus geldt in principe een boete van vijf euro. Een bus wordt als te vroeg vertrokken beschouwd als deze vijf seconden te vroeg vertrekt.

Als een bus 60 seconden of meer te laat vertrekt bij de beginhalte kan de RET ook een boete krijgen. Maar het lijkt erop dat de stadsregio daarvoor geen boete gaat geven. "De stadsregio is met de RET nog in overleg over het registreren van de naleving van deze eis omdat hierbij overmacht een rol kan spelen" legt de stadsregio uit.

Begin 2015 zal de balans over het hele jaar 2014 worden opgemaakt en de definitieve hoogte van de boete over 2014 worden bepaald. Volgens RET-directeur Pedro Peters zijn in het tweede kwartaal al minder bussen te vroeg vertrokken. Hij hoopt dat de vervoerder geen boete krijgt voor de bussen die te laat vertrekken. Geen andere provincie of stadsregio stelt zulke hoge punctualiteitseisen als de stadsregio Rotterdam, stelt Peters.