fbpx

Brand goederentrein met giftige stoffen onder controle

Enkele wagons van een goederentrein met chemische producten zijn zaterdagochtend vroeg ontploft in het Vlaamse Schellebelle, ten oosten van Gent. De trein is afkomstig uit Nederland. Er is niemand gewond geraakt, zo meldt de krant De Morgen. De brand is inmiddels onder controle, maar na zes uur blussen is de vuurzee nog niet gedoofd. 

Meerdere brandweerkorpsen bestreden de vlammen, die zich verspreidden over een lengte van 500 meter. Brandweerlieden dragen speciale pakken tegen de gifstoffen. Er zijn zes wagons ontspoord, twee gekanteld en drie staan nog in brand, zo liet de Oost-Vlaams gouverneur Jan Briers zaterdagochtend weten op een persconferentie in Wetteren. De goederentrein werd bestuurd door een Nederlandse machinist. Dat heeft het Belgische spoorbedrijf NMBS laten weten. De machinist raakte niet gewond.

Giftig
De brandende wagons bevatten de giftige stof acrylnitryl, zo verklaarde de brandweer. Uit de brandende wagons komt de giftige stof cyanide vrij, een kankerverwekkende stof die in het bloed kan worden opgenomen. Er is niemand gewond, maar er worden wel zogeheten cyanokits verzameld voor het geval mensen vergiftigd raken en een snelle behandeling nodig hebben.
Twee andere wagons bevatten de eveneens licht ontvlambare stof butadieen. Er zijn ook vijf lege wagons en de laatste wagon bevat een licht metaal.

Omwonenden
Twee buurtbewoners die in shock waren, zijn naar een ziekenhuis in Gent overgebracht. De FOD Volksgezondheid heeft alvast 10 ziekenwagens opgeroepen.  Straten in een straal van 500 meter zijn ontruimd. Ongeveer 250 omwonenden zijn opgevangen in een gemeentelijke feestzaal en bij de brandweer. Mensen die in een straal van 0,5 tot 1 kilometer van het ongeval afwonen, is gevraagd binnen te blijven. Inwoners van Wetteren, Serskamp en Schellebelle moeten ramen en deuren dichthouden.

Wissel
De ontploffing deed zich voor rond 2 uur ´s nachts. De goederentrein reed toen een kilometer buiten het station van Schellebelle in de richting van Wetteren. De machinist kon zijn wagons loskoppelen, maar een aantal vloog wel in brand. Het lijkt erop dat enkele wagons zijn ontspoord op een wissel.

Stremming
De trein was op weg van Nederland naar Gent-Zeehaven. Het treinverkeer op de spoorlijnen van Denderleeuw naar Gent-Sint-Pieters en van Dendermonde naar Gent-Sint-Pieters is gestremd. Dat geldt zaterdagochtend ook voor het reizigersverkeer. Er zal minstens twee dagen geen spoorverkeer via Wetteren mogelijk zijn