fbpx

ChristenUnie: bezuinigingen OV in 2011 onverantwoord

29 nov 2010 17:16

De ChristenUnie vindt het onverantwoord om in 2011 al bezuinigingen aan provincies op te leggen terwijl de dienstregelingen al geschreven zijn. Tweede Kamerlid Arie Slob: ,,Het kabinet moet eerst maar eens met een fatsoenlijke visie op de toekomst van het regionaal openbaar vervoer komen."

Arie Slob wijst er op dat de Tweede Kamer al twee jaar geleden om een visie op bovenregionaal OV heeft gevraagd. Maar die visie is er altijd nog niet. "Minister Schultz van Haegen heeft vorige week nog aangegeven dat het woord reiziger weer met een hoofdletter R geschreven moet worden. Daar passen ongerichte bezuinigingen op het regionaal OV niet bij. De ChristenUnie zal daarom bij de begrotingsbehandeling van Infrastructuur en Milieu met een amendement komen" zo zegt Slob.

BDU
Het andement kan rekenen op de steun van de PvdA, GroenLinks, D66 en SP en stelt voor om 30 miljoen weg te halen bij het infrafonds voor hoofdwegen, en dit te besteden aan de zogenaamde BDU. Van de BDU wordt circa 75% besteed aan de exploitatie van het regionale openbaar vervoer, daarom is een bezuiniging van 30 miljoen op de BDU van 2011 volgens de ChrristenUnie onverantwoord. Regio´s hebben immers hun dienstregeling voor 2011 al klaar liggen. Als regio´s deze toch willen wijzigen, hebben zij nu onvoldoende tijd om hiervoor de wettelijke verplichte adviesronde met de consumentenorganisaties te doorlopen.

Stadsregio´s
Ook vanuit de stadsregio´s komt er kritiek op de bezuinigingen. Zij geloven niet dat de aanbesteding van het OV in Rotterdam, Den Haag en Amsterdam een jaarlijkse besparing van 120 miljoen zal opleveren. ´´Wij maken ons grote zorgen´´, aldus wethouder Jeannette Baljeu (Vervoer, VVD) van de stadsregio Rotterdam. Volgens haar werkt de RET in Rotterdam al zo kostenefficiënt en concurrerend mogelijk. "Om het nog goedkoper te moeten doen, doet af aan de kwaliteit", aldus Baljeu.