fbpx

ChristenUnie: Verlagen perrons onnodig duur

De komende 20 jaar moeten de perrons worden aangepast aan de Europese normhoogte voor perrons. Volgens de ChristenUnie was dit al sinds 1999 bekend, maar heeft het voormalig Ministerie van Verkeer en Waterstaat verzuimd daar rekening mee te houden. Daardoor is er nu onnodig veel geld nodig voor het verlagen van de perrons, stelt de partij.

In Nederland gold een standaardperronhoogte van 84 cm, terwijl in de rest van Europa een norm van 76 cm wordt gehanteerd. Bij nieuwe lighttrains als de LINT en Spurt is de uitstaphoogte gelijk aan deze nieuwe norm, waardoor er een gelijk vloerse uitstap ontstaat.

Schriftelijke vragen
De komende 20 jaar zullen alle perrons moeten worden aangepast aan de Europese normhoogte. De ChristenUnie is verbaasd dat het ministerie van Infrastructuur en Milieu meer dan tien jaar heeft gewacht met de aanpassing van de regelgeving omtrent de hoogte van perrons. Tweede Kamerlid Arie Slob: “Ondertussen zijn er veel perrons gebouwd met de verkeerde hoogte terwijl de nieuwe norm bekend was. Nu moeten tot 2030 alle stations worden aangepast wat ongeveer 280 miljoen zal kosten. Als de normen tien jaar geleden waren aangepast dan was dit bedrag veel lager geweest. Dan hadden we nu niet onnodig veel belastinggeld uit hoeven geven aan het verlagen van perrons.” Slob heeft hierover schriftelijke vragen gesteld aan de minister.

Foto: Arie Slob / ChristenUnie Witboek Winterhard Spoor.