fbpx

College van Beroep verwerpt bezwaren Arriva

04 sep 2009 15:47

Eind mei werd de concessie Groningen / Drenthe tot woede van Arriva, aan Qbuzz verleend. Dat betekent dat Qbuzz per 13 december de bussen in Groningen en Drenthe zal laten rijden. Arriva ging tegen dit besluit in beroep bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven. Vandaag werd duidelijk dat alle bezwaren van Arriva zijn verworpen. 

Qbuzz is een nieuw Nederlands busbedrijf dat sinds eind 2008 bussen laat rijden in de regio Rotterdam en Zuidoost Friesland. Het bedrijf wil een kwaliteitsrijder met oranjegevoel zijn. Daarnaast deed het ook een succesvolle gooi naar de concessie Groningen en Drenthe, tot woede van Arriva.
Arriva liet na het verlies in een persbericht weten: "Gezien de omstandigheden zoals deze zich in de afgelopen weken ontvouwden bij de opdrachtgevers, is Arriva verbaasd dat tot deze gunning wordt overgegaan. Vastgesteld kan worden dat deze aanbesteding verre van vlekkeloos is verlopen. Arriva beraadt zich dan ook op vervolgstappen." Daarop ging Arriva naar het College van Beroep in Den Haag, deze heeft alle bezwaren van Arriva verworpen.

Het is niet duidelijk of Arriva zich bij deze uitspraak neerlegt. Arriva in een nieuw persbericht: "De beweegredenen waarop de vorderingen zijn afgewezen gaat Arriva inhoudelijk bestuderen en vervolgens gaan we onze vervolgstappen bepalen."

Arriva dreigde eerder om de investeringen in de trein te stoppen, als het bedrijf in de regio niet de busdienst mag uitvoeren. "We investeren alleen als we bus en trein kunnen combineren. In het streven naar een goede omzet kun je het een, niet los zien van het ander."