fbpx

DB-staking: ook geen internationale treinen op maandag 27 maart

24 mrt 2023 18:03

Het treinverkeer in Duitsland komt maandag 27 maart naar verwachting volledig tot stilstand. Ook de internationale treinen van en naar Duitsland rijden maandag niet, omdat werknemers van het Duitse spoorbedrijf dan staken. Ook de nachttrein van Nederland naar Oostenrijk en Zwitserland wordt door de staking getroffen.

Geen treinen van en naar Duitsland

Er rijden maandag geen internationale treinen vanuit Nederland naar Duitsland. Onder andere de trein naar Berlijn, de ICE naar Frankfurt en de trein naar Basel vallen uit. Maar ook de regionale treinen zullen naar verwachting niet rijden. Zo zal de trein Arnhem – Düsseldorf niet rijden. Ook de Eurobahn, die vanuit Venlo en Hengelo naar Duitsland rijdt, zal door de staking niet rijden.

Arriva exploiteert de trein vanuit Maastricht en Heerlen naar Aken / Herzogenrath. Een woordvoerder van het bedrijf laat weten dat “de kans groot is” dat deze verbinding maandag komt te vervallen als gevolg van de staking. Ook wordt er hinder verwacht bij de busdienst naar Leer.

Grote drukte zondag en dinsdag

Verder zullen de slaaptreinen richting Oostenrijk en Zwitserland niet rijden, laat de NS weten. De laatste Nightjet-nachttrein die nog vanuit Nederland rijdt, gaat zaterdagavond weg. De eerstvolgende nachttrein vertrekt op dinsdagavond. De laatste arriverende Nightjet komt zondagochtend aan en de eerstvolgende nachttrein arriveert op woensdagochtend.

NS laat weten dat reizigers geïnformeerd zullen worden over de staking. Reizigers die een ticket hebben voor 27 of 28 maart mogen flexibel reizen (t/m 4 april). Uiteraard kunnen getroffen reizigers ook hun ticket annuleren en hun geld terugkrijgen. Door de staking zullen de Duitse treinen zondag en dinsdag erg druk zijn. Veel treinen zijn zeker zondag volledig volgereserveerd.

Luchtvaart staakt ook

De staking gaat overigens veel verder dan alleen Deutsche Bahn of andere spoorwegmaatschappijen. Het is een algehele staking in de vervoerssector. Ook medewerkers van Duitse tram- en busbedrijven, vliegvelden, wegbeheerders en havens willen maandag de hele dag het werk neerleggen. Ze eisen een hoger salaris en betere arbeidsvoorwaarden.

Ook voor luchtvaartmaatschappijen als KLM en Lufthansa zorgt de staking voor hinder. Lufthansa verwacht zondag al last te krijgen van de staking. Vrijwel alle vluchten van en naar de luchthaven van München komen zondag te vervallen. Een dag later raakt de staking ook het vliegveld van Frankfurt, de grootste luchthaven van Duitsland.

Frankrijk

Duitsland is niet het enige land waar spoorstakingen zijn. Frankrijk wordt al langere tijd geteisterd door een reeks stakingen. De Fransen zijn vooral boos dat de pensioenleeftijd wordt verhoogd naar 64 jaar. Ook bij de Thalys is er uitval door de stakingen in Frankrijk.

In Nederland waren er bij de regionale treinen en het stads- en streekvervoer de laatste periode ook stakingen. Die stakingen zijn voorlopig opgeschort.

(c) ANP / Treinreiziger.nl

11 gedachten aan “DB-staking: ook geen internationale treinen op maandag 27 maart”

 1. Anoniem schreef:

  stakingen gaan mogelijk verder vanaf maandag, voorlopig opgeschorst klopt niet .

  1. Hildebrand Van Kuijeren schreef:

   Hoi anoniem, vooralsnog is de actie nog niet opgeschort. En ook als de actie wel wordt opgeschort sluit ik niet uit dat bijvoorbeeld de nightjet toch uitvalt door logistieke redenen

   1. Baardstaart schreef:

    Wanneer is eigenlijk de deadline waarop de Nederlandse chauffeurs gaan beslissen om verder te staken of niet?

    Ik dacht afgelopen woensdag, maar ik heb nog helemaal niets gehoord. Noch van een succesvol onderhandelingsresultaat, noch over een nog steeds onoplosbaar conflict, noch dat de onderhandelingen nog steeds lopend zijn en men wel op weg is naar iets wat lijkt op een resultaat, noch dat de politiek / provincies ingrijpen om een onderhandelingsresultaat te bespoedigen, zoals dit bij de NS is gebeurd.

    1. TravelThijmen schreef:

     Morgen wordt daar meer informatie over bekend gemaakt. Mochten de streekvervoerders nog niet tot een akkoord zijn gekomen, dan wordt er deze week op woensdag en donderdag gestaakt.

 2. Baardstaart schreef:

  Zo een internationale stakingsdag heeft wel een nut. En dat de mensen weten dat het in Duitsland en Frankrijk de maatschappelijke en politieke situatie ook niet al te goed is. Ik denk dat zoals bij de Nederlandse OV stakingen veel meer in het spel is dan alleen een hoger loon. In Nederland werden de bus acties ook over looneisen gesproken, terwijl het verhaal van de werkdruk en de sterk vergrijzende chauffeurskorps op de achtergrond is gebleven.

  Zo is in Frankrijk de pensioenleeftijd kwestie een belangrijk onderdeel van de acties. In Duitsland gaat het zichtbaar alleen over een stevige inflatiecorrectie, maar het fijne weet ik er ook niet van. Ik denk dat er soort gelijke problemen spelen, zoals in Nederland. Vergrijzing en werkdruk.

  En vergeet niet dat het in Frankrijk al langer onrustig is en de onvrede jegens Macron al veel langer bestaat. Wat mij hogelijk verbaasde is dat een paar jaar geleden weer is herverkozen. Denk ook aan de gele hesjes.

  1. Erno-Berk schreef:

   Het alternatief was Le Pen en dat is nog vele malen erger dan Macron. Geen wonder dat Macron de laatste presidentsverkiezingen heeft gewonnen.

   Nee, Macron doet het op zich prima. Frankrijk moet gewoon hervormen en zelfs een pensioenleeftijd van 64 jaar is erg laag in mijn ogen.

 3. Realisme graag schreef:

  Internationaal treinvervoer is een farce geworden.

  1. Baardstaart schreef:

   Het is ook nog maar de vraag of je maandag per vliegtuig in Duitsland kunt komen. Ook is het vliegtuig vaak een stuk betrouwbaarder dan het spoor.

   1. Oscar schreef:

    Gelukkig moet ik na meer dan 52 jaar rondlopen op deze planeet nog altijd de eerste stakende auto tegenkomen. Niet dat ik zelf veel aan een auto heb overigens…

 4. Frans E.R. Eekhout schreef:

  Is staken in Europa soms een “mode woord” geworden, en wie gaat er straks naast de vervoers sector nog meer staken ?…

 5. Anoniem schreef:

  Vandaag 27 maart geen trein naar herzogenrath – aachen.
  Vanaf dinsdag 1 trein, die van .48 uur in 24 minuten naar aachen.
  Vanuit aachen .47 terug naar heerlen.
  De trein van.18 heerlen gaat tot herzogenrath en terug .34

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *