fbpx

Doden door ontsporing trein Rusland – mogelijk aanslag

Tenminste 26 mensen zijn bij een Russische treinramp om het leven gekomen. Verder zijn er 95 mensen gewond geraakt en zijn er nog 19 vermisten. Eerder werd er gesproken over 39 doden, maar dat is nu nog niet vastgesteld.

Het ongeluk is mogelijk veroorzaakt door een explosie onder het spoor, zei de president van de Russische spoorwegen. Een groot gat bij de plaats van het ongeluk zou duiden op een bomkrater. Russische treinen zijn vaker het doelwit geweest van terroristische aanslagen.

Ontsporing
De trein die op weg was van Moskou naar St. Petersburg telde 12 rijtuigen en had 682 mensen aan boord, meldt Russian Today. De trein was rond 7 uur uit Moskou vertrokken en was halverwege de 4,5 uur durende reis. De trein genaamd Nevsky Express wordt ook veel gebruikt door buitenlanders. De trein was nog 190 kilometer van St. Petersburg verwijderd. Vooral de laatste drie rijtuigen van de trein zijn zwaar getroffen.

In de trein waren toevallig twee politie agenten die na de ontsporing de trein hebben geëvacueerd. 

Verkeershinder
Door het ongeval ligt het treinverkeer tussen Moskou en St. Petersburg nu stil. Ook het treinverkeer naar Helsinki, Tallin en Moermansk ondervind hinder. In totaal hebben momenteel 60 treinen vertraging door het ongeval. De gemiddelde vertraging bedraagt 8 uur. De Russische spoorwegen beloven reizigers te compenseren en te voorzien van maaltijden en water. 

De vervloekte route
Het is niet de eerste keer dat een dergelijk ongeval plaats vindt op de Moskou-St. Petersburg route. Op 13 augustus 2007 ontspoorde een Nevsky Express trein in de Novgorod regio, waarbij 60 van de 251 passagiers gewond raakte. Een explosief was toen de oorzaak. Ook nu gaat men er vanuit dat dit de oorzaak kan zijn. 

In december 2003 werd een forensentrein getroffen door explosieven.  Twee jaar later was het opnieuw raak met,een reizigerstrein uit Tsjetsjenië naar Moskou, die ontspoorde op ongeveer 150 km van de Russische hoofdstad. 42 mensen raakte toen gewond.