fbpx
Foto: Ronald Tilleman

Door Breda rijden meeste goederentreinen

30 jun 2015 13:37

Breda is de stad waar de meeste goederentreinen doorheen denderen. Op een doorsnee dag passeren er 37 van deze beladen treinen. Op jaarbasis gaat het om bijna 14.000 doorkomsten, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Nederland telt twee hoofdroutes voor goederenvervoer over het spoor. Het gaat om de Betuweroute, de verbinding tussen het Rotterdamse havengebied en Duitsland waarover jaarlijks 22.000 goederentreinen rijden en het traject door Noord-Brabant dat Nederlandse havensteden verbindt met zowel Duitsland als België.

De Betuweroute ontlast de binnensteden, terwijl de Brabantroute juist veel steden doorkruist. Behalve Breda zijn dat onder meer Tilburg (ruim 13.000 treinen) en Eindhoven (12.063). Ter vergelijking: door Amsterdam en Utrecht rijden jaarlijks respectievelijk 5807 en 5238 goederentreinen.

Het wordt de komende jaren nog veel drukker op het Brabantse spoor. Dat komt doordat het Duitse deel van de Betuweroute wordt uitgebreid met een derde spoor. Tijdens de werkzaamheden worden veel treinen omgeleid via Brabant.

Dit jaar stijgt het aantal dagelijkse treinen over de Brabantroute wanneer er wordt gewerkt tot zeventig à tachtig per dag. Dat loopt tot 2022 op tot maximaal 135 per dag in de drukste weken. Langs het tracé leven daar veel zorgen over. Zo klagen bewoners van de Bredase wijk Tuinzigt al jaren over geluidsoverlast en trillingen. Het gemeentebestuur besloot onlangs op aandringen van de raad met spoorbeheerder ProRail en het ministerie van Infrastructuur te gaan praten over maatregelen.

Gevaarlijke stoffen blijven overigens zoveel mogelijk over de Betuweroute gaan, zo heeft staatssecretaris Wilma Mansveld toegezegd. Toch blijft de veiligheid een punt van zorg. In maart botste in Tilburg nog een stoptrein met een goederentrein die de brandbare stof butadieen vervoerde.

(c) ANP. Dit bericht is later geplaatst dan gepland.

0 0 stemmen
Artikel waardering
2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
R.klijs
5 jaren geleden

U spreekt over 37 per dag. Dit geloof ik. Iet.Afgelopen nacht waren t er volgens mij tussen elf en 3 gemiddeld 10 per uur.

T is vooral s’nachts heel hinderlijk, vooral als je bij hogere temperaturen de ramen verder open zet.

R.klijs
5 jaren geleden

U spreekt over 37 per dag. Dit geloof ik niet.Afgelopen nacht waren t er volgens mij tussen elf en 3 gemiddeld meer dan 10 per uur.

T is vooral s’nachts heel hinderlijk, vooral als je bij hogere temperaturen de ramen verder open zet.