fbpx

Duitse machinisten akkoord, stakingen bij Deutsche Bahn voorbij

De Duitse spoorwegen hebben een akkoord bereikt met de machinistenvakbond GDL. Die bond legde het treinverkeer in een maand tijd negen dagen plat. Door het akkoord is de stakingsgolf bij onze oosterburen nu voorbij.

Nieuw aanbod

De machinisten krijgen al dit jaar – met ingang van december – een loonsverhoging van 1,5 procent. In maart 2023 worden de salarissen opnieuw verhoogd, dan met 1,8 procent. Ook krijgen de machinisten een zogeheten coronabonus van maximaal 600 euro. Volgend jaar – in maart 2022 – komen de machinisten in aanmerking voor een tweede coronabonus, ditmaal van 400 euro. Ook zullen er wijzigingen in de bedrijfspensioenregeling worden doorgevoerd.

In augustus en begin september waren er in totaal drie stakingsrondes. Ook het internationale treinverkeer ondervond ernstige hinder. Zo reed de nachttrein naar Wenen tijdens de acties niet en werd de intercity naar Berlijn ingekort tot Bad Bentheim. Vanuit Duitsland reden er zelfs helemaal geen langeafstandstreinen naar Denemarken en Polen.

Blij

De Duitse federale minister van Transport verklaart volgens NU.nl in gesprek met Reuters tevreden te zijn met het resultaat. “Dit is een belangrijk signaal richting de reizigers en de goederenvervoerders.” Ook reisbureau Treinrondreis.nl – onderdeel van Treinreiziger.nl – is blij met het nieuws. “Onze reizigers hadden er veel hinder van. We hebben geregeld voor hen een extra overnachting moeten regelen om de hinder te beperken” zegt Van Kuijeren namens het reisbureau.

0 0 stemmen
Artikel waardering
3 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
bert sitters
2 jaren geleden

Volgende week vanuit Duitsland naar huis. In ieder geval geen staking. Goed dat men elkaar heeft kunnen vinden.

Jack
2 jaren geleden

Dus 3,3% loonsverhoging en 1K eenmalige bonus. Hoe weegt dat op tegen wat voor de stakingen werd geboden?

jan
2 jaren geleden
Antwoord aan  Jack

als je 25 jaar bent en je werkt nog 30 jaar is dat 1 jaarsalaris extra, en je krijgt ook nog eens 1.000 euro. Ik teken ervoor