fbpx

Eind 2014 weer Benelux Amsterdam – Brussel

Vanaf 14 december 2014 keert de Benelux Amsterdam – Brussel toch weer terug.  Tot die tijd moeten reizigers het doen met de intercity Den Haag – Brussel. Reizigersorganisatie Rover en TreinTramBus zijn overwegend positief over de treinplannen. Dat geldt niet voor Maatschappij Voor Beter OV.

In 2014 komt er nog geen uurlijkse intercity naar België. De trein Den Haag – Brussel gaat dan 12x per dag rijden. In 2015 gaat de trein wel ieder uur rijden, en ook starten in Amsterdam. Op termijn (dienstregeling 2017) gaat de Benelux (zonder toeslag) via de HSL rijden. De trein gaat dan stoppen te Amsterdam Centraal, Schiphol, Den Haag HS, Rotterdam, Breda, Noorderkempen, Antwerpen-Centraal, Mechelen, Brussel-Centraal en eindbestemming Brussel-Zuid. Reizigers tussen Roosendaal en Antwerpen zijn vanaf dat moment aangewezen op de stoptrein.

De bedoeling is ook dat de Benelux-Plus Amsterdam – Brussel in de toekomst op Brussel-Nationaal-Luchthavengaat stoppen. Of dat gaat lukken hangt af van de capaciteit op het spoor. Vanaf dienstregeling 2017 moeten ook de hogesnelheidstreinen uurlijks gaan rijden tussen Amsterdam en Brussel. Het gaat om 14 Thalys treinen per dag (waarvan 9 door naar Parijs en 2 naar Lille) en 2 Eurostar treinen (doorgaand naar Londen). 

Binnen Nederland gaan er ook heel wat treinen via de hogesnelheidslijn rijden. Die treinen zullen in eerste instantie 160 kilometer per uur gaan rijden, en later 200 kilometer per uur. Daardoor wordt de reistijd Amsterdam – Breda een minuutje langer dan aanvankelijk was geëist.

De volgende binnenlandse treinen zijn gepland via de hogesnelheidslijn:

  • Amsterdam – Rotterdam – Breda: 4x/u tot Rotterdam, 2x per uur door naar Breda
  • Den Haag – Eindhoven: 2x/u

Het eindbeeld van de verbindingen tussen Nederland en België ziet er dan als volgt uit:

  • 16x/dag: Intercity Amsterdam Centraal – Brussel-Zuid, tussen Rotterdam en Breda over de HSL.
  • 14/16x/dag: Thalys Amsterdam Centraal – Brussel-Zuid, waarvan negen door naar Parijs en twee naar Lille.
  • 2x/dag: Eurostar Amsterdam Centraal – London St. Pancras International.
  • 16x/dag: stoptrein Roosendaal – Antwerpen-Centraal.