fbpx

Ergernis over onzindebat strippenkaart

 PVV-Kamerlid Léon de Jong heeft zich de irritatie van zijn collega´s op de hals gehaald met wat zij noemen een ´debat voor de bühne´ over het behoud van de strippenkaart. Hij riep minister van Infrastuctuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD) donderdag naar de Kamer, maar het debat bleek niets meer dan een herhaling van zetten.

De Kamer stemde deze maand in met het afschaffen van de strippenkaart in Zuid-Holland, zeer tegen de wens in van de PVV. De Jong wil koste wat kost voorkomen dat in de provincie vanaf 19 mei alleen nog maar met de OV-chipkaart gereisd kan worden en vroeg een debat aan, waarin hij werd gesteund door de SP.

Ergenis
Schultz liet weten verbaasd te zijn dat ze weer moest aantreden in de Kamer. "Ik dacht dat de discussie wel gevoerd was", liet zij zich ontvallen. D66-Kamerlid Kees Verhoeven kon zijn ergernis nauwelijks verbergen en noemde het debat een ´gotspe´. "Dit debat had nooit plaats mogen vinden. We zijn hier alleen maar bezig met onszelf werk te verschaffen." "Wat doen we hier?", vroeg ook PvdA-er Jacques Monasch zich af.

Voet bij stuk
Ook SP-Kamerlid Farshad Bashir vond bij nader inzien een overbodig debat. "Dit was echt voor de bühne", oordeelde hij. De Jong hield echter voet bij stuk en riep de minister opnieuw op om af te zien van afschaffing van de strippenkaart. "En ik reken hierbij op wijsheid van de Kamer", voegde hij daaraan toen.

Irritatie
Dat lijkt ijdele hoop: geen van de fracties is van standpunt veranderd. Met de sfeer kwam het niet meer goed. "Als de PVV de volgende keer weer zo´n spoeddebat aanvraagt, zal ik er niet meer bij zijn", beet de geïrriteerde Verhoeven De Jong toe.

(Novum)