fbpx
Foto: (c) DB

Europese spoor in de ban van spoorstakingen

13 okt 2010 12:15

Sinds dinsdag wordt er bij de Franse spoorwegen (SNCF) voor onbepaalde tijd gestaakt. Ook bij de Belgische spoorwegen (NMBS) staan er acties op de agenda, evenals de Griekse spoorwegen. In Duitsland staan acties gepland voor de regionale en lokale verbindingen.

Frankrijk
De stakingen zorgen voor veel hinder. Zo rijdt in Frankrijk slechts één op de drie TGV´s en vallen alle nachttreinen uit. Ook het internationale treinverkeer van, naar en via Frankrijk ondervindt hinder. De Thalys tussen Amsterdam en Parijs ondervindt geen hinder.

België
Maar als de staking bij de NMBS op 18 oktober door gaat, zal dat anders zijn. Dan zullen alle Thalystreinen vervallen en zal het treinverkeer in geheel België stil liggen.  

Duitsland
In Duitsland zijn er acties vanaf 25 oktober aangekondigd. Deze acties zijn niet gericht op de Intercity´s en ICE´s, maar op lokale en regionale verbindingen. De acties dienen als ondersteuning voor de looneisen. "Het zullen geen kleine acties zijn. Deze stakingen gaan pijn doen", waarschuwen de vakbonden. De eerste waarschuwingsstakingen zijn gepland voor de week van 25 oktober. Het werk zal dan telkens voor enkele uren onderbroken worden. De vakbonden willen een eenduidig salarissysteem voor alle werknemers van de spoorsector, of ze nu voor het overheidsbedrijf Deutsche Bahn of voor concurrerende privébedrijven werken.

Griekenland
Ook in Griekenland zijn er stakingen op het spoor. Vakbonden protesteren tegen regeringsplannen om het staatsspoorbedrijf, dat diep in de schulden zit, te hervormen. Woensdag 12 en donderdag 13 oktober vallen alle treinen uit. Dat meldt persbureau AP.