fbpx

Forse prijsstijging OV grote steden op de loer

15 aug 2011 17:17

Een forse prijsstijging voor het openbaar vervoer van de drie grote steden Amsterdam, Den Haag en Rotterdam ligt op de loer. De prijsstijging is nodig om aan het bezuinigingsbedrag van 120 miljoen euro te komen.

Dat is het bedrag waaraan minister Schultz van Haegen vasthoudt, ondanks de stakingen van de afgelopen tijd. Pricewaterhousecoopers heeft onderzocht dat de aanbesteding an sich maar 20 miljoen euro oplevert. De rest van het bedrag moet dus komen uit het duurder maken van het openbaar vervoer en het schrappen van ritten.

De prijzen van het OV dreigen met 14 tot 20 procent te stijgen vanaf 2013, nadat uit onderzoek van het kennisinstituut NEA is gebleken dat met een gemiddelde stijging van 15% een behoorlijk deel van het te bezuinigen bedrag te halen is.

Daarbij komt ook nog dat veel lijnen geschrapt dienen te worden. Daardoor moeten reizigers straks tot driemaal langer lopen naar hun OV-halte: 30 minuten.

De OV-vakbonden hebben eerder al aangegeven dat na de zomervakantie de acties mogelijk door kunnen gaan, en dan harder worden.