fbpx

Frankrijk per trein – Franse spoorwegen SNCF

Snel met de trein naar Frankrijk, dat kan per Thalys en TGV. In de zomer en winter rijden er speciale treinen naar Frankrijk voor Nederlandse toeristen. Ook Zuid-Frankrijk is goed per trein bereikbaar. 

Zoek treinkaartjes

Rechtstreeks met de Trein naar Frankrijk:

  • De enige trein die dagelijks naar Frankrijk rijdt, De Thalys rijdt tot 11x per dag vanuit Nederland naar Parijs.
  • In de zomer rijdt zaterdags de zon-Thalys naar Zuid-Frankrijk. Deze trein stopt onder andere in Valance, Avignon en Aix en Provence. De Zonthalys eindigt in Marseille.
  • In de winter rijdt zaterdags de Ski-Thalys naar de Franse Alpen. Deze trein rijdt alleen op zaterdagen en vertrekt uit Nederland in de vroege morgen.
  • Vanuit Brussel rijden dagelijks meerdere TGV-treinen naar Zuid-Frankrijk. Vanuit Lille rijden er nog meer treinen van de Franse spoorwegen naar alle delen van Frankrijk.

Het is verstandig om de tarieven van SNCF Voayges – de website van de Franse spoorwegen – en NS International met elkaar te vergelijken. Soms is NS goedkoper, soms de SNCF.

De rechtstreekse treinen op een rij:

Thalys Amsterdam
– Parijs

Zon-Thalys naar
Marseille

Ski-Thalys naar de
Franse Alphen

TGV-treinen naar Zuid-Frankrijk (via Brussel of Lille)

De TGV’s die vanuit Brussel rijden zijn ook ideaal voor Nederlanders. Immers, je kunt goedkoop vanuit Nederland met de trein naar Brussel. En dan reis je vervolgens rechtstreeks naar Zuid Frankrijk. Dat is prettiger dan met de trein via Parijs, dan moet je namelijk ook een transfer met de metro maken. Vanuit Brussel vertrekken er dagelijks tot 7 TGV’treinen richting het Zuiden van Frankrijk. De treinen gaan naar wisselende bestemmingen met wisselende stopplaatsen.

Vanuit Lille rijden er nog meer treinen naar Zuid-Frankrijk. Vanuit Nederland rijden er echter veel minder treinen naar Lille. Daarom is Brussel in de praktijk toch het handigst. Tenzij je voor een combinatie kiest van de auto en de trein. Dan komen er nog wel parkeerkosten bij, reken daarvoor zeker 40 euro per week. (Check daarvoor deze website).  Je hebt vanuit Lille een grotere kans dat je een voordelig treinkaartje weet te vinden.

Goedkope treinkaartjes bij de Franse Spoorwegen

Wil je voordelig met de trein door Frankrijk? Dan is vroeg boeken noodzakelijk. Minimaal vanaf 3 maanden, soms al 4 a 5 maanden voor vertrek, kun je een ticket voor de Thalys of TGV kopen. In het algemeen geldt: hoe eerder je boekt, hoe goedkoper het ticket. Op drukke dagen, bijvoorbeeld zwarte zaterdagen, zal de prijs sneller omhoog gaan. Om de concurrentie met low budget airlines aan te gaan hebben de Franse Spoorwegen (SNCF) ook treinen geïntroduceerd met extra voordelige tickets. Het gaat dan om de Ouigo en iDTGV. Deze budget-treinen zijn uitsluitend bij SNCF Voyages te koop, niet bij NS International of HappyRail. Zie ook de pagina TGV Frankrijk.

Treinreizen in Frankrijk: handige informatie

  • Reis je via Parijs per trein naar Zuid-Frankrijk? Dan moet je in Parijs gebruik maken van de metro. Zie de pagina Metro Parijs. Als je moet overstappen van de metro naar de trein: volg de borden “Grand Lignes”.
  • Treinen hebben op grote stations geen vast vertrekspoor. Het vertrekspoor wordt 20 minuten voor vertrek gepubliceerd op een groot bord in de hal. Het is in Frankrijk vrij gebruikelijk een kwartier voor vertrek aanwezig te zijn.
  • De sporen zijn in Frankrijk niet altijd even logisch genummerd. Daarnaast kan het ook voorkomen dat een spoor aangeduid wordt met een letter. Dat is bijvoorbeeld in Parijs gare de Lyon, vanwaar de treinen naar Zuid-Frankrijk vertrekken. Daar is een deel van de sporen genummerd, en een deel van de sporen is aangeduid met een letter.
  • Voor TGV treinen is reserveren verplicht. Op het ticket vind je waar je zitplaats is. (Rijtuig, en het stoelnummer van dat rijtuig). Het perron is ingedeeld in secties, vaak aangeduid met letters. Meestal staat er op het perron een bord met informatie welk rijtuig bij welke sectie te vinden is.
0 0 stemmen
Artikel waardering
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Erwin Dezeure
3 jaren geleden

Cher, je voudrais revenir à Paris ce mercredi 22.07 de Paris. J’ai un vélo de route que je souhaite également emporter avec moi. Je n’ai pas de sac de rangement. Le Thalys n’est pas un incontournable, il est également possible via les trains interurbains. Existe-t-il des possibilités de réservation (à partir de 10h30)? Merci pour l’information.