NS: voorlopig geen intercity naar Aken (pas in 2031?)

Er komt voorlopig geen Intercity Amsterdam – Heerlen – Aken. Pas in 2031 wenst NS te overwegen of een dergelijke trein rendabel is. Dat schrijft burgemeester Sjraar Cox van Sittard-Geleen aan de gemeenteraad.

Exploitatietekort

Eind 2019 heeft de Tweede Kamer een motie van het CDA en de SP aangenomen waarin het kabinet opgeroepen wordt om na 2025 een intercity naar Aken te realiseren. “Inmiddels is bekend dat, ondanks de brede steun van de Tweede Kamer, de IC naar Aken er voorlopig niet komt. Met een exploitatietekort van jaarlijks € 10 miljoen wordt de verbinding té duur geacht”, schrijft burgemeester Cox aan de gemeenteraad van Sittard-Geleen.

Nieuwe concessie

NS heeft tot 2025 het alleenrecht op het Nederlandse kernnet (hoofdrailnet). Daarna is het aan het kabinet hoe een nieuwe concessie eruit komt te zien. Minister Cora van Nieuwenhuizen lijkt daarbij sterk te leunen op NS. “NS heeft tot 2028 geen treinen ter beschikking en wenst derhalve pas in 2031 te overwegen of een intercity rendabel kan rijden”, schrijft de burgemeester, op basis van informatie die hij van staatssecretaris Van Nieuwenhuizen heeft ontvangen.

Dienstregeling te kwetsbaar

Tegenover Treinreiziger.nl benadrukt NS positief te zijn tegenover meer grensoverschrijdende treinen. Volgens het spoorbedrijf is het exploitatietekort en het gebrek aan materieel niet de belangrijkste reden dat er nu geen intercity naar Aken komt. “Voor deze zaken is een oplossing te vinden”, reageert NS-woordvoerder Inge Rijgersberg.
Een belangrijker struikelblok is volgens het spoorbedrijf de betrouwbaarheid. “Als we de intercity Enkhuizen – Amsterdam – Heerlen doortrekken naar Aken wordt de dienstregeling te kwetsbaar, daardoor is er teveel risico op hinder voor een grote groep binnenlandse reizigers”, legt Rijgersberg uit. Ze doelt daarmee op de impact die de trein kan hebben op de volledige treindienst tussen Amsterdam en Eindhoven, waar er elke tien minuten een trein rijdt. Vertraging uit Duitsland zou zo kunnen doorwerken naar grote groepen binnenlandse reizigers.

Voor 2031

NS zegt te willen kijken naar alternatieve scenario’s. Dat kan volgens Rijgersberg ook voor 2031. Waarom in de brief wordt gesproken dat NS pas na 2031 de zaak opnieuw zou willen overwegen durft de woordvoerder niet te zeggen. Rijgersberg: “De wens om meer grensoverschrijdend te rijden is er in elk geval zeker.”

2e sneltrein Maastricht – Aken

Op dit moment rijdt er een Arriva sneltrein Maastricht – Aken. Al sinds Arriva de Limburgse concessie heeft gewonnen is duidelijk dat die vervoerder uiteindelijk wil uitbreiden van een uurdienst naar elk half uur een trein. Naar verwachting kan die uitbreiding in 2022 gerealiseerd worden. “Mocht de IC-verbinding Amsterdam – Aken worden gerealiseerd, dan gaat dit ten koste van de 2e sneltrein Maastricht – Aken. De 2e sneltrein kan dan niet doorrijden naar Aken. Dit blijkt uit de capaciteitsanalyse van de infrastructuur op het baanvak Heerlen – Landgraaf.”

Alternatieven

De gemeente Sittard-Geleen blijft inzetten op een directe trein naar Duitsland. De gemeente noemt de mogelijkheid dat de trein opgenomen wordt in het hoofdrailnet. Een andere optie is om de intercity in een losse concessie op de markt te brengen. De burgemeester wijst erop dat dit ook gaat gebeuren bij de toekomstige sneltrein Eindhoven – Düsseldorf.

Sinds 2003 op de agenda

Limburg drong er vorig jaar al op aan dat NS werk zou maken van een trein Amsterdam – Aken. De provincie Limburg en de Gemeente Heerlen wezen er toen op dat er sinds 2003 talloze positieve besluiten genomen zijn om de intercity door te trekken de grens over. “Politieke besluiten, intentieverklaringen, overeenkomsten tussen de verschillende ministeries en regio’s. Er is zelfs al meer dan 100 miljoen geïnvesteerd in het gereedmaken van het spoor door Nederland en Duitsland”, liet de gemeente Heerlen in november 2019 weten. Toen werd ook duidelijk dat de Duitse vervoersautoriteit NVR heeft aangegeven financieel te willen bijdragen. Desondanks lijkt de verbinding er voorlopig niet te komen.

Hoofdrailnetconcessie

De treindienst naar Aken wordt overigens genoemd in de hoofdrailnetconcessie. Daarin wordt concreet genoemd dat NS de verbinding naar Aken moet verbeteren. “Door middel van een intercityverbinding, zodra de infrastructuur daarvoor gereed is”, aldus de concessie. Alleen als NS de verbeteringen niet tegen “redelijke voorwaarden” kan realiseren, is er een ontsnappingsroute in de concessie opgenomen. Dan dient het spoorbedrijf contact op te nemen met het ministerie. Het spoorbedrijf lijkt zich op dat scenario te beroepen.

Artikel 46, lid 3 uit de hoofdrailnetconcessie

Per trein de grens over

This post was last modified on 10 december 2020 11:23

Bekijk reacties

  • Geen verassing. En Aken als begin - en eindpunt is ook niet aantrekkelijk. Ze kunnen beter een verbinding creëeren tussen Eindhoven - Heerlen - Aken - Keulen met een nieuwe vervoerder.

    • Dat vond ik eigenlijk wel grappig om dat juist nog in herinnering te brengen, juist omdat het niet zo fijn is. Ik heb het nu toch weggehaald omdat NS heeft contact opgenomen om een lezing te geven hoe de vlag er nu bij hangt.

    • (Noot vooraf: ik post meestal bijdragen als Oscar, maar ik ben niet de Oscar van de Plopsaland post, vandaar dat ik mijzelf hier Oscar2 genoemd heb)

      Als ik naar Aken moet, neem ik vanuit Eindhoven de intercity naar Maastricht, stap in Sittard over op de Arriva-stoptrein naar Kerkrade en in Heerlen op de LIMAX. Pas in Aken check je uit.

      De intercity naar Heerlen (10 minuten na die van Maastricht) wil namelijk nog weleens achter de Arriva-stoptrein boemelen, waardoor de IC weliswaar op tijd in Sittard vertrekt maar te laat in Heerlen is. En dan mis je de aansluiting naar Aken.

      • Eigenlijk belachelijk dat je dan standaard maar een trein eerder neemt. Maar Eindhoven - Heerlen (overstap) - Aken - ? sowieso, waarom Aken eigenlijk als eindpunt.

        De meeste reizigers zullen verder moeten, en vanuit Aken kan je niet verder dan Keulen of 1 (weinig rijdende) ICE serie naar Frankfurt. Waarom niet gewoon Eindhoven - Heerlen - Keulen maken, waar veel meer steden rechtstreeks bereikt kunnen worden.

  • Die 2e sneltrein moet eigenlijk de verbinding Sittard - Heerlen - Aachen Hbf vormen. Dan heeft Noord-Limburg en Nederland profijt van een snelle verbinding met zuidwest Westfalen.

    • 2e sneltrein Sittard-Aken 1x per uur bij aankomst in Aken Hbf terug naar Maasricht. Sneltrein Maastricht-Aken 1x per uur bij aankomst Aken Hbf terug naar Sittard. Wisselwerking

  • Blablabla trein ipv vliegtuig, minder Co2, autorijders verleiden om de trein te pakken bla bla uren vergaderen bla bla meerderheid 2e kamer blablabla . En wat wordt er daadwerkelijk gerealiseerd? Ik pak gewoon de auto naar Aken, is ook nog goedkoop parkeren.

    • @ Tjeempie
      Ik moet toegeven, dit soort gedachten spoken ook wel eens door mijn hoofd. 30 jaar geleden werd ons ‘flankerend beleid om het autogebruik terug te dringen’ beloofd.
      30 jaar!!!

      • Er zijn wel veel regionale treinen de laatste jaar bijgekomen. Eurostar is in aantocht, en nog paar jaar geduld, en dan krijgen we weer een doorgaande trein Eindhoven - Düsseldorf.
        Ik geloof zelf niet enorm in een IC Amsterdam - Aken, maar uiteindelijk hoort de concessiehouder dat te bepalen. Die hebben gezegd: wij willen het, dan moet het er gewoon komen.

        • Er staat nergens dat die IC-verbinding met Aken vanaf Amsterdam zou moeten rijden. Met een IC-verbinding Sittard-Aken kan NS gewoon aan de concessie voldoen, zonder dat het tienminutentreinkaartenhuis om de haverklap instort.

  • Een goed ingevoerde NS-machinist liet zich mij 5 jaar geleden ontvallen, dat wat NS betreft de ic naar Zuid-Limburg 4 keer per uur naar Maastricht zou rijden. Ook toen al noemde hij mijn suggestie om naar Aken door te rijden niet rendabel.

    • Belgen hebben hetzelfde gedaan, bij invoer ICE de IC oostende-Aken laten afbuigen naar Eupen voor binnenlands gebruik. Behalve dat Eupen een stuk kleiner is dan Maastricht en het met één IC per uur moet doen.

      • @Joost. De IC naar Eupen was in 1984 een politieke beslissing in verdeeld België.De "hoofdstad" van de Duitstalige gemeenschap kreeg een spoorverbinding. De langste trein komt praktisch leeg in Eupen aan. Ook vertrekken er nahuwelijks reiziger per dag. 500 reizigers per dag is voor een Intercity-station een lachertje.

        • Als Eupen maar 500 reizigers per dag heeft, hoeveel heeft Welkenraedt er dan? Daar stopt de IC ook.

          Goed, in Welkenraedt kun je overstappen naar Aken. Heeft dus ook een verkeerstechnische functie.

  • Aangezien Aken toch een regionaal centrum is en op de as Brussel-Keulen heeft een IC vrij weinig zin. Hetzelfde geldt voor Eindhoven-Luik en Roosendaal-Antwerpen (via Breda is concurrerend en kan in potentie een hogere frequentie krijgen). Voor reizen naar Frankfurt zou elk uur een ICE vanuit Amsterdam (met Rotterdam en Den Haag erbij in Utrecht) beter zijn. Vanuit Brabant kun je met de trein naar Düsseldorf.

    Wél zou de trein naar Aken als RE door kunnen naar Keulen (vanuit Maastricht) of een hogere frequentie en aansluiting in Heerlen. Op Luik-Maastricht zou eenzelfde structuur het gustigste zijn. Bijvoorbeeld koppelen aan een IC naar Brussel. Maastricht is ook simpelweg het belangrijkste centrum in Limburg en met aansluitingen naar Brussel en Frankfurt is het redelijk goed. Vanuit Sittard en Roermond is het misschien een keertje overstappen, maar zo erg is dat niet.

    • Groot deel kan ik meekomen met je verhaal. Maar waarom is de IC Brussel via Breda concurrerend? Het is even langzaam als via Roosendaal. Ja, het is misschien handiger voor de rest van Brabant. Maar de aansluitingen uit bijvoorbeeld Den Bosch zijn in Breda ook niet ideaal.

  • Wees blij dat er een directe trein rijdt (weer0 van mastricht via Heerlen naar Aacheen Hbf. Mis eerder de missing links tussen Roermond en Moenchenladbach en Weert-Antwerpen. Deze plaatsen verdienen een betere verbinding eerst per bus en spoedig per trein. Dat het nu al geen goed OV heeft is erg vervelend, ook al zijn het vaak wat minder grote kernen.Maar ook daar wonen mensen en het hoeft niet alleen om massatransport te gaan. Een verbinding die snel is en voor iedereen bereikbaar wordt zal zeker wat meer potentie krijgen in de loop der tijden.
    Maar ook natuurparken, attractieparken zijn belangrijke OV hotspots. Het gaat niet alleen om woon-werk verkeer maar ook voor recreatie of familiebezoeken of uitvaarten waar mensen met OV naar toe reizen. Zo beprek je ook de files op de vaak overvole snelwegen of irritaties op landweggetjes. Parkeerplaatsen kunnen dan verminderen en meer op knooppunten gerealiseerd worden. Denk maar aan Schiphol Airport, bij Utrecht Westplein en Science park en Rotterdam Alexander. Er wordt meer geïnvesteerd in overdekte fietsenstallingen bij de centrale stations van Gouda en Tilburg. Het beeld van omgevallen fietsen, half of geheel gesloopte exemplaren gaan dan eindelijk tot het verleden behoren. Utrecht Centraal heeft de grootste fietsenkelder van de wereld! Dit station was ook ooit een lelijk eendje voor de laatste verbouwing en ook Hoog Catherijne is eindelijk een winkelgebied om U tegen te zeggen.
    Investeren in betere reizigersverbindingen en goede goederenlijnen zijn niet alleen op de massa uit bijvoorbeeld de drukke Randstad van belang, maar ook dunbevolkte gebieden zoals Groningen en Drenthe vragen om beter OV. Limburg verdient dit ook zeker, vanwege de ligging met onze twee buurlanden Duitsland en België, dus raar dat daar nieuwe of heropende lijnen in de weg staan. Het gaat niet alleen om de hoeveel mensen er wonen maar om snelle en milieuvriendelijke verbindingen tussen A en B. Ook toekomstige uitbreidingen van steden moeten goed transport hebben en niet pas als er al jaren huizen staan. Participeer dus beter en sneller!

    • Helemaal mee eens! Er is nog een wereld te winnen. Het gaat altijd maar over jogesnelheidslijnen en intercity's. Het is allemaal veel te terughoudend uit angst dat het niet rendabel is. Ook in minder drukke gebieden geldt echter dat goed OV zonder allerlei obstakels nodig is en als het aanbod goed, praktisch, handig en betaalbaar is, komen de mensen wel. Onderzoeken vooraf zeggen meestal weinig. Aanbod creëert vraag.

      • Aanbod creëert zeker vraag. Maar het spreekt voor zich dat dit niet altijd voldoende is. Wel ben ik met je eens dat er veel meer mogelijk is.

  • geloofwaardigheid van NS laat weer de wensen over.

    aanbesteden die handel de zoveelste valse belofte van NS. Misschien vind Arriva deze verbinding wel interessant Geen 2 IC vanuit Mt maar een extra IC Ehv-Aachen.

Share

Recent Posts

Vakbonden waarschuwen NS: stakingen dreigen zonder goed cao-voorstel

Na zes dagen van gesprekken is er nog geen doorbraak bij de cao-onderhandelingen voor het…

21 uur terug

Wederom dassenburchten in Brabant: tijdelijk hinder tussen Tilburg en Eindhoven

Tot ten minste vrijdag 8 december zorgen dassenburchten onder het spoor voor minder treinverkeer tussen…

22 uur terug

Testritten drielandentrein zorgen voor hinder tussen Maastricht en Heerlen

Vanaf maandag 11 december rijden er tot uiterlijk eind januari 2024 geen sneltreinen tussen Maastricht…

22 uur terug

Dienstregeling 2024: meer treinen van maandag tot donderdag, minder op vrijdag

Sinds corona reizen minder reizigers met de trein, en vooral op vrijdag is het aantal…

22 uur terug

Trein naar Berlijn, vanaf € 10 met GoVolta: een betaalbare reiservaring

Vanaf 1 mei 2024 wordt reizen naar Berlijn een stuk toegankelijker en betaalbaarder dankzij de…

4 dagen terug

Denkend aan Zwitserland of liever Reizend naar Zwitserland?

Terwijl het televisieprogramma "Denkend aan Zwitserland" van Omroep Max de harten van vele Nederlanders verovert,…

4 dagen terug