fbpx

Geen trein van Groningen naar Maastricht

(Novum) – Een rechtstreekse treinverbinding tussen Groningen en Maastricht is voorlopig niet aan de orde. Zo´n treindienst zou niet rendabel zijn, schrijft minister van Verkeer Camiel Eurlings (CDA) in een brief aan de Tweede Kamer.

Eurlings reageert hiermee op een motie van de SP. Kamerlid Emile Roemer had de minister gevraagd de dienstregeling tussen Groningen en Maastricht te verbeteren, omdat een goede verbinding tussen het noorden en zuiden nu ontbreekt. Als het aan Roemer ligt, wordt hiervoor de Maaslijn tussen Nijmegen en Roermond verdubbeld. Nu moeten reizigers reizen via Utrecht en aldaar geruime tijd wachten.

Volgens Eurlings gaat het om zo´n duizend reizigers per dag die baat zouden hebben bij een directe treinverbinding tussen Noord- en Zuid-Nederland. Het is dus niet realistisch dat de exploitatie van een dergelijke treindienst kostendekkend zou zijn, stelt hij. "Ter vergelijking: bestaande intercitylijnen vervoeren in de regel tienduizenden reizigers per dag."

Om de verbinding mogelijk te maken, is een investering nodig die ligt tussen de 1 en 1,6 miljard euro. De bewindsman is daarom niet van plan een rechtstreekse treinverbinding tussen Groningen en Maastricht verder uit te werken. Hij verwacht meer van investeringen in het verkorten van de reistijden op bestaande verbindingen tussen de verschillende landsdelen.

Foto: Ad de Boer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *