fbpx

Gelderland wil trein Achterhoek – Apeldoorn

De provincie Gelderland laat onderzoeken of er voor ongeveer 9 miljoen euro een doorgaande treinverbinding van Winterswijk in de Achterhoek naar Apeldoorn kan worden gerealiseerd. In Apeldoorn kunnen treinreizigers dan direct overstappen op de intercitytrein naar de Randstad. Die aansluitende verbinding bestaat niet meer sinds de NS begin dit jaar een nieuwe dienstregeling in gebruik nam.

Gedeputeerde Staten van Gelderland hebben spoorbeheerder ProRail al een verkenning laten uitvoeren. Daaruit is gebleken dat de verbinding mogelijk is als de treinen tussen Voorst en Apeldoorn harder kunnen rijden, als het station in Zutphen een groter perron krijgt en als er onderweg een passeerspoor wordt gebouwd.

Volgens de provincie is een doorgaande verbinding van Winterswijk naar Apeldoorn sneller en betrouwbaarder. De provincie zegt dat reizigers naar de Randstad door vertragingen vaak de intercity in Apeldoorn missen. Als ze wel op tijd in Apeldoorn arriveren, moeten ze tot ruim een kwartier wachten op de trein naar het westen van het land. In de spits en als de trein uit Berlijn rijdt, bedraagt de overstaptijd korter.

(c) ANP