fbpx

Gesjoemel mogelijk met OV-chipkaart NS

22 okt 2009 20:53

 (Novum) – Het systeem van de OV-chipkaart dat de Nederlandse Spoorwegen gebruiken, is niet waterdicht. Reizigers die op een slimme manier in- en uitchecken kunnen voor minder geld heen en weer reizen dan de bedoeling is.

Een woordvoerder van de NS bevestigt donderdag een verhaal hierover in NRC Handelsblad. De NS voert de OV-chipkaart geleidelijk in. Treinreizigers kunnen sinds 1 oktober reizen met een zogeheten anonieme chipkaart. De treinreis wordt betaald van het bedrag dat de passagiers eerst op deze kaart hebben gestort.

De krant ontdekte dat op retourtrajecten valt te sjoemelen met de kaart. Kwaadwillenden moeten daarvoor twee anonieme chipkaarten aanschaffen. Als voorbeeld neemt het dagblad een retourtje Rotterdam-Amsterdam. Door op een slimme manier met beide kaarten in en uit te checken is de reiziger ongeveer negen euro ´goedkoper´ uit dan wat hij zou moeten betalen.

De NS was al op de hoogte van deze ´sluiproute´, verklaart een woordvoerder. De verwachting is echter dat een ´enkeling´ hiervan gebruik zal maken, omdat het zo ´complex en ingewikkeld´ is. Wel gaat het spoorbedrijf bekijken of er een oplossing is voor het probleem. De woordvoerder wijst erop dat deze manier van sjoemelen onmogelijk wordt wanneer toegangspoortjes in gebruik worden genomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *