fbpx
Foto: archief / Stefan Verkerk

Gratis Openbaar Vervoer voor ouderen

In het algemeen moeten ouderen gewoon betalen voor het openbaar vervoer. Al zijn er wel extra voordeeltjes voor senioren. In sommige gemeenten mogen senioren gratis gebruik maken van het openbaar vervoer. De voorwaarden verschillen per stad.

Sommige steden hebben het OV alleen gratis gemaakt voor ouderen met een beperkt inkomen. Voor alle steden die een vorm van gratis openbaar vervoer aanbieden, geldt dat het alleen aangevraagd kan worden voor ouderen die in de stad zelf wonen.

 • Amsterdam
  Alleen gratis openbaar vervoer (GVB, Amsterdam) voor ouderen met een beperkt inkomen. Hier meer info.
 • Barendrecht
  Zie Rotterdam, maar dan ook voor iedereen die in Barendrecht woont. Precieze voorwaarden zijn hier te vinden.
 • Capelle a/d IJssel
  Iedereen die in Capelle a/d IJssel woont en ouder is dan 65 mag gratis bij de RET met de bus, tram en metro. Uitgezonderd de BOB-bus en lijn E tussen Berkel Westpolder en Den Haag. Checl hier alle voorwaarden.
 • Den Haag
  Ook Den Haag biedt gratis reizen aan voor ouderen die de AOW leeftijd gepasseerd zijn, en in Den Haag wonen. Inwoners die aan de voorwaarden voldoen, kunnen bij de HTM gratis reizen.
 • Eindhoven
  In Eindhoven is er niet specifiek gratis ov voor ouderen, maar wel voor iedereen met een laag inkomen. Er zitten voorwaarden aanverbonden. Meer informatie is hier te vinden.
 • Enschede
  Senioren met een laag inkomen kunnen gratis met de bus reizen tussen Hengelo en Enschede. Alleen geldig na 9:00 uur. Voor senioren met een hoger inkomen is het abonnement tegen betaling beschikbaar. Zie hier.
 • Ridderkerk
  Alleen inwoners van Ridderkerk met een laag inkomen die met AOW zijn komen in aanmerking voor gratis reizen met de RET. Check hier de voorwaarden.
 • Rotterdam
  Gratis openbaar vervoer voor iedereen die de AOW-gerechtigde leeftijd heeft bereikt en in Rotterdam woont. Gratis openbaar vervoer is van toepassing bij de RET en dan bij vrijwel alle bus, tram en metro’s. Alleen niet van toepassing bij metrolijn E tussen Berkel Westpolder en Den Haag Centraal en niet bij de BOB-bus. Check hier alle voorwaarden.
 • Schiedam
  Inwoners van Schiedam met een laag inkomen kunnen een gratis OV-abonnement op hun OV-chipkaart laten zetten bij een RET Servicepunt of de RET Servicewinkel indien ze van de gemeente een speciaal afhaalbewijs hebben ontvangen. Hier alle voorwaarden.

Opmerking: ouderen kunnen nooit gratis reizen met de trein. Wel zijn er voordelen voor senioren die met de trein willen reizen.

0 0 stemmen
Artikel waardering
6 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
hielko plantenga
7 jaren geleden

waarom geldt dit niet voor alle (provincie)steden of beter nog, allen met een laag inkomen die tevens de aow-leeftijd hebben bereikt? Er wordt nu dus met twee maten gemeten.

Hildebrand van Kuyeren
7 jaren geleden
Antwoord aan  hielko plantenga

Klopt, dit is lokaal beleid, en iedere regio meet met zijn eigen maat.

DHR,: M.H. van de Putte.
6 jaren geleden

Senioren OV 65= Korting?!!: 21-11-2017 Amsterdam.
Beste Alle Mensen Die Over Het OV-Vervoer Gaan?
Wij Mensen Worden Dus Als Uitgebuite Veevervoer Door Alle Regionale Provincies Beschouwd! Vindt U/,Jullie Dit Wel Heel Normaal In Een NL Waar Wij Bevolking Al Overal Te Zeer Veel Te Veel Betalen Voor Alle Huidige
Vervoerders? Als U/,Jullie Nog Weten Hoeveel Een OV = Openbaarvervoerskaartje Koste,Jaren Voor Of Rond De 2 Wereldoorlogen Toen Waren, Zijn U/,Jullie Nu Wel Te Zeer Veel Helemaal Heel’Gek, DOORGESLAGEN,??!
Ik Ben Man van Heden; 69 Jaar, En Ook Nog Door De NL
Staal Onder Bewinvoering/,Curatele Gesteld Omdat De BelastingDienst Uitgezogen/,Leeggezogen Heeft, Mijn Ouders En Mij Hun Zoon. En Mag Van De/,Het O.M. en De Curator/,Bewindvoerder Geen Persoonlijke Met Diverse Kortingen Hebben, Af 2012 tot Op Heden 2017.
Ik Vind NL Een Totale Zeer Criminele Organiserende
Grove Onder’Nemers Bende. Overal Voor Betalen En Op Normale Manieren Kunnen Leven Is Totaal Nooit Meer In Dit; Nederland Anno Dato/,Datum; 2017/,2018 Moge-lijk,?! Vinden Wij/,Ik; Alle Mensen In Alle Diverse Schulden, Niet Door Ons/,Mijzelf -ve Ontstaan/,Veroorzaakt?! En Dan Nog Op Verscillende Lokatie Bij VerVoerders BeFraudeerdt/,Opgelicht Te
Wezen Of Worden Wat Ik In November 2017 Moest Meemaken?? Vinden Wij/,Ik Totaal Niet Mogen?? Zijn Wij NL Bevolking Of Zijn Wij Alle Voor Elkaar Om Elkaar Op Te Lichten/,Befrauderen??! Fijne Familie Van Elkaar?! Sorry Voor Deze Totale Reactie Op Alles
watIn En Met Het OV VerVoer/,VeeVerVoer Gebeurdt?!
dHr; M.H. van de Putte, Ben Wel Bereid Met Iedereen
Goede OverEenStemmingen Te Bespreken Voor Ons/,Mij
Als Cliënt/,Klant.??? Maar Betwijvel Dit alle?!

Teksten; Niet Kunnen, Opslaan!!
Teksten; Niet Kunnen, Uitprinten!! Wegen,???!
Deze/,Dit Via Mentrum-Arkin Of BuurtHuis-zen
Of Via; Een OBA Filiaal Moest Geschreven Worden.

j.l. de vos
5 jaren geleden

Gemeentebesturen met groen links, sp en pvda als bestuur trappen over al een klere zootje. Nijmegen voorop in 2020 alleen nog voor mensen met een laag inkomen. AOWERS met een heel klein pensioentje komen niet meer in aanmerking. Nijmegen neemt gewoon over wat er in Amsterdam gebeurt. Schande. Havanna streken.

Theresa Albers
4 jaren geleden

wij zijn in de eu en waarom veel landen oude mensen met pension kan gratis reizen voorbeld ierland, met de trein en bus. etc.

Kls Bajramovic
3 jaren geleden

Mijn naam is mevrouw Bajramovic en ik heb een vraag over het vrij reizen met de trein van den haag naar vlijmen is dit mogelijk?