GroenLinks wil opheldering over plaszak NS
07 okt 2011 12:16
Minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz (VVD) moet in de Tweede Kamer tekst en uitleg komen geven over het voornemen van de NS om treinen zonder wc´s uit te rusten met plaszakken voor reizigers in hoge nood. Ineke van Gent (GroenLinks) wil de bewindsvrouw naar het vragenuurtje roepen.
"Is de NS nu helemaal van de pot gerukt?", twittert Van Gent in een reactie op het bericht dat passagiers met hoge nood zich met zo´n zak kunnen terugtrekken in een lege cabine van de machinist. Het Kamerlid voorziet ook andere problemen. "Voor vrouwen lijkt het me helemaal niets."
Uiterste nood
Het Kamerlid eist dat treinen zonder wc er zo snel mogelijk alsnog een krijgen. Volgens de NS zijn de zakken alleen bedoeld in uiterste nood, bijvoorbeeld wanneer een trein gestrand is door bar winterweer.
Onduidelijk
Reizigersvereniging Voor Beter OV heeft gemengde gevoelens bij de tijdelijke oplossing. "Er komen nu plaszakken, maar de mogelijkheid voor reizigers om hun handen te wassen ontbreekt. Voor ontlasting zijn de plaszakken ongeschikt en hoeverre stoma-patiënten hiermee geholpen zijn is ook nog onduidelijk" stelt een woordvoerder van de vereniging. Bovendien vraagt hij zich af wat NS als noodgeval aanmerkt en wijst op de nadelen voor de machinist. "Wij gunnen ook de machinist een plezierige werkpek, de geur van urine is niet fijn en het risico dat het gebruik van de plaszak uitmondt in geknoei al helemaal niet."
Vakbonden
De vakbonden VVMC en FNV zijn om die reden dan ook niet blij met de noodoplossing. "Het besluit van de NS om over te gaan tot het verstrekken van plaszakken heeft bij het personeel van NS geleid tot cynische humor en boosheid. Dat de plas gedaan moet worden in de lege cabine van de machinist lijkt ons vanuit hygiënisch oogpunt een hele slechte oplossing" zegt een woordvoerder van de vakbond FNV.
Grap
Minister Schultz heeft het nieuws van de plaszak via de media vernomen. Ze dacht eerst dat het om een grap ging. In een reactie geeft ze aan dat ze de plaszakken als mogelijke tijdelijke oplossing ziet, zeker niet als structurele, aldus bewindsvrouw vrijdag tegen BNR. Tegelijkertijd wordt er volgens de minister ´veel te veel´ ophef over de plaszak gemaakt. "Dit zijn echt dingen waarmee ik mij als minister niet ga bezighouden", zei de minister vrijdag na afloop van de ministerraad.
Te duur
De wc-loze treinen zijn al langer onderwerp van een verhitte discussie in de Tweede Kamer. De nieuwe sprinters van de NS hebben geen toilet, en opeenvolgende ministers weigerden om de treinen alsnog uit te rusten met wc´s, omdat het te duur zou zijn. De Kamer nam vorig jaar een motie aan waarin staat dat vanaf 2015 iedere trein moet zijn uitgerust met een toilet.
Regionale treinen
Overigens is NS niet de enige spoorvervoerder in Nederland zonder toiletten. Ook de treinen die Arriva laat maken voor Gelderland, bevatten geen toiletten. Inmiddels hebben de Provinciale Staten na druk van Rover besloten om in de toekomst in Gelderland wel toiletten in de trein te eisen. Alleen de provincie Zuid-Holland en de Stadsregio Arnhem Nijmegen eisen in de trein nog geen toilet.
Foto: machinist in het buitenland met hoge nood.