Herstel HSL loopt vertraging op
21 mrt 2025 11:36
Het herstel van de constructiefouten in viaducten van de hogesnelheidslijn (HSL) loopt vertraging op. Dit jaar had ProRail moeten beginnen met het werk aan het viaduct Zuidweg in Rijpwetering maar de start van het herstelwerk wordt nu pas in 2027 verwacht.
Staatssecretaris Chris Jansen van Openbaar Vervoer maakte de vertraging bekend in een update aan de Tweede Kamer over het herstel van de viaducten in de HSL. Bij tien viaducten moeten constructiefouten hersteld worden.
Nu 120 in plaats van 300 kilometer per uur
Op de tien viaducten geldt momenteel een snelheidsbeperking van 120 kilometer per uur, terwijl de HSL geschikt hoort te zijn voor een snelheid van 300 kilometer per uur. De beperkingen maken de HSL tot een van de meest onbetrouwbare spoortrajecten van het land met veel vertragingen en treinuitval. Extra snelheidsbeperkingen van 80 kilometer per uur voor viaducten met betonschade zijn afgelopen december opgeheven na het tijdelijke herstel daarvan. Volgens Jansen worden deze viaducten constant gecontroleerd.
Ingewikkelde klus
Van de tien viaducten wordt viaduct Zuidweg in Rijpwetering het eerst aangepakt. Behalve de constructiefouten moet hier ook schade door grondverzakkingen hersteld worden. Hoe dit aangepakt gaat worden, moet voor de zomer van dit jaar bekend worden. Maar het zal pas 2027 worden eer de werkzaamheden uitgevoerd kunnen worden, zo schrijft Jansen aan de Kamer.
Voor de andere negen viaducten is het voorbereidende onderzoek aan de gang. ProRail verwacht volgend jaar de planning van dit werk klaar te hebben. Wanneer het echte werk hier kan beginnen, is nog onbekend.
Het intensieve gebruik van de HSL en de omvangrijke onderzoeken die aan het herstel voorafgaan maken volgens ProRail het herstel van de viaducten ingewikkeld. ProRail topman John Voppen had begin februari al gewaarschuwd dat de hinder door snelheidsbeperkingen op de HSL nog jaren zal duren.
(c) Treinreiziger.nl
In 2027 beginnen. Gelukkig werken die mensen niet bij de brandweer zullen we maar zeggen.
of de gezondheidszorg, hoewel het daar ook zo gaat.
Cynisch: en later horen we dat het herstel nóg meer vertraging omdat er onverwacht geen dekking gevonden kan worden voor de kosten (wat bezuinigen kan opleveren) en weer wat later horen we dat de lijn afgewaardeerd wordt tot een conventionele lijn omdat de kosten niet opwegen tegen de baten. Ik sta nergens meer van te kijken in dit dossier.
Ik zou er ook niet van staan te kijken als de conditie de komende jaren nog verder achteruitgaat. De viaducten worden nu constant gecontroleerd dus nieuwe defecten worden ook onmiddellijk zichtbaar.
We zijn inmiddels al zo afgestompt geraakt. Eigenlijk wist je van tevoren al dat dit zat al te komen. ProRail waarschuwde een tijd geleden via Voppen al dat het een tijd kan duren. De “tijd kan duren” moet je heel breed opvatten.
En wat is de reden van de vertraging?
ontwerp, aannemer vinden met tijd.
Problemen met de omgeving, ze moeten nieuwe damwanden intrillen om de boel te verstevigen, maar dan maak je de bestaande fundering verder stuk, dus de damwanden moeten er stuk voor stuk ingedraaif worden, maar de machines daarvoor zijn zwaarder en passen niet op de weg ernaartoe, en zo loopt het op.
Dan heb je ook personeelstekort, het feit dat den haag de bouw steeds met steeds meer papierwerk opzaldeld (totaal niet gerelateerd aan een bepaalde huizencrisis), personeelstekort wat steeds erger wordt want bouwbedrijven kunnen de lonen malkelijker verhogen en de kosten doorrekenen, prorail kan dat wat moeilijker.
Je onderste zin geeft precies de 2 nadelen van gel verruiming en, zoals recent in Duitsland, het juichend afschaffen van schuldenremmen.
Je krijgt inflatie of krimpflatie, dat laatste is bij producten minder cornflakes of muesli in je vertrouwde pak en in de dienstverlening is dat minder kwaliteit en betrouwbaarheid of langere wachttijden of wachtlijsten.
Een combinatie van beide kan ook, maar dat laat ik aan consumenten over om zelf te ontdekken.
Dat extra papier voor bouwen mag je ook je linkse vriendjes bij mob voor bedanken. Die hebben de stikstof uitzondering voor de bouw (minder dan 1% van de totale uitstoot) succesvol aangevochten bij de RvS.
Je verwacht het niet.
Ik ben blij dat ons boemeltje tussen Zutphen en Hengelo sneller gaat en betrouwbaarder is. En bovendien is dit een van de treinlijnen die ik het meest gebruikt met een andere snellere verbinding tussen Enschede, Drienerlo, Hengelo, Borne, A de Riet en Almelo. Ook van de regionale hoge snelheids vervoerder Blauwnet.
Zo te zien heb ik de juiste kant van het land gekozen. Niet te hard zeggen, want anders moeten we straks ook nog toeslag betalen.
Om deze wanprestatie nog een beetje kracht bij te zetten; na de 9.0 aardbeving in Japan in maart 2011 waren er op de Tohoku Shinkansen op 810 verschillende plekken kapotte bovenleidingsportalen, op 670 verschillende plekken gebroken bovenleidingen en op 120 verschillende plekken beschadigde viaducten, om nog maar te zwijgen over de tientallen kilometers vernielde rails. Na 49 dagen (!!!) was de boel hersteld en reed alles weer volgens dienstregeling.
Ja doormiddel van moderne slaven gebruiken…..
Mensen die niks verdienen en 18 uur per dag werken he? Mooi land? Dat is het echte verhaal van Japan
Ze kunnen beter de spoorlijn afbreken en een busbaan van maken. Dat is nog goedkoper ook na al die jaren gepruts met slechte goedkope treinen en nu de infra wat niet goed is. Dit is echt niet in een jaar opgelost en als het klaar is dan komt er wel iets nieuws bovenwater.
Wat we zouden moeten doen aan die paar delen waar de trein gelimiteerd is tot 120 km/hr is een terechte vraag. Maar zelfs de huidige situatie (binnen 35 min. van Amsterdam zuid naar Rotterdam CS) is echt véél beter dan een busbaan. Het is zeker jammer van die 3 minuten tijdsverlies door die paar viaducten, maar dat maakt het niet opeens waardeloos.
Beste mensen, de HSL betekent – Hopeloos Slome Lijn -, is gewoon een gebed zonder einde ( ! ) en de rekening die mag de reiziger deels betalen om er gebruik van te maken met een relatief onnodig hoge toeslag al heeft NS een reden voor.
Afgelopen vrijdag de 21 ste kon ik kiezen of voor de HSL route of via de oude niet HSL naar Rotjeknor vanuit Schiphol, het werd het laatste al was het met een stukje metro, maar in ieder geval zonder toeslag met mijn flexibele Holland Travel Ticket Off Peak kaart.
Het debacle wordt vervolgd tot in generaties na ons. Over de piramides in Egypte kunnen ze al veel vertellen, daar doen de perikelen van de HSL straks bijna niet voor onder…!
Wat me eigenlijk nog meer verbaast is dat oorspronkelijk geschat werd dat in 2025 weer 300 gereden kon worden. Hoe hadden ze dat ooit willen doen als alle viaducten constructiefouten bevatten? Dat is hoe dan ook een grote klus om te repareren
Een belangrijk onderdeel van een slechtnieuwsgesprek is de voorbereiding ervan.
Misschien wordt daar nu aan gewerkt.