fbpx

In heel Europa beetje bij beetje meer treinen

In heel Europa wordt langzaam maar zeker het aanbod van treinen uitgebreid. Zowel veel binnenlandse treinen keren terug, maar internationale treinen keren beetje bij beetje terug. Toch gaat de dienstregeling in veel landen niet volledig terug naar normaal.

Zwitserland

Want in heel Europa heeft het coronavirus impact op het openbaar vervoer. Ook in treinenland Zwitserland werd er overgeschakeld op een nooddienstregeling. Dat gebeurde stapsgewijs per 19 maart. “Nooit was er binnen een paar dagen zo’n ingrijpende aanpassing in de dienstregeling” vertelt de Zwitserse spoorwegen (SBB). Het land schakelde over na uursdiensten in het langeafstandsvervoer. Daarnaast werden internationale treinen opgeheven in grensstations als Basel SBB, Schaffhausen, Chiaso en Brig.

Maar sinds 27 april is er weer sprake van uitbreiding van het aanbod. Op 11 mei is het regionale en langeafstandsverkeer verder uitgebreid. Toeristentreinen rijden voorlopig niet, maar internationale treinen beginnen stapsgewijs weer te rijden naar de normale bestemmingen.

Er is geen sprake van een mondkapjesplicht, zoals in veel andere landen. Wel adviseert de SBB een mondmasker te dragen als afstand houden niet mogelijk is. Reizigers worden verder opgeroepen om online een ticket te kopen, en niet in de spits te reizen.

België

Ook in België werd vanwege het coronavirus de dienstregeling drastisch aangepast. Niet alleen omdat er minder mensen met de trein reisden, maar ook omdat de Belgische spoorwegen (NMBS) te maken kreeg met een enorm hoog ziekteverzuim. Op sommige plekken bleek tot wel 30 procent van de conducteurs ziek te zijn. NMBS besloot daarom per 23 maart over te schakelen op de Treindienst van Nationaal Belang.

Waar in Nederland het beperkt bleef tot een oproep om alleen noodzakelijke reizen te maken, ging men in België (net als in Frankrijk en Italië) een stapje verder: reizigers werden alleen toegelaten indien er volgens de overheid sprake was van een essentiële reis.

Vanaf 4 mei is het treinaanbod weer aanzienlijk uitgebreid. De Belgische spoorwegen rijdt sindsdien weer vrijwel de normale dienstregeling. Toch vallen nog een aantal spitstreinen uit, en een aantal internationale treinen. Zo werd niet direct de trein Maastricht – Luik hervat. Sinds 4 mei is het dragen van een mondmasker in de Belgische trein verplicht.

Duitsland

In Duitsland is het landelijke treinverkeer in mindere mate afgeschaald geweest. Ongeveer 75 procent van de langeafstandstreinen is blijven rijden. Met name internationale treinen hebben wel sterk hinder ondervonden van de coronamaatregelen. Bij regionale treindiensten is het aan de deelstaat om te beslissen of het treinverkeer aangepast moest worden.

Inmiddels is het treinverkeer ook in Duitsland weer uitgebreid. Zo rijden de ICE’s van Berlijn richting het Ruhrgebied weer in een regelmatige uursdienst met twee treinstellen. De bezetting van de langeafstandstreinen blijft door de coronacrisis steken op gemiddeld 20 a 30 procent, terwijl die normaal 57 procent bedraagt. Maar, benadrukt DB, dat zijn gemiddelden. Op de verbinding Berlijn – Keulen liep vorige week de bezetting op naar 50 procent. Daarom zijn die treinen verlengd.

Het internationale treinverkeer komt ook weer beetje, bij beetje op gang. Sinds 11 mei rijdt er weer dagelijks een ICE-trein van Frankfurt via Saarbrücken naar Parijs en terug.

In regionale treinen is het dragen van een mondkapje op veel plekken verplicht. Deutsche Bahn zou die plicht ook graag zien in de ICE’s en intercity’s. Maar ook hier zijn het de deelstaten die bepalen, en zes deelstaten kennen nog geen mondkapjesplicht. Desondanks dragen al veel reizigers een mondkapje.

Flixtrain

Concurrent Flixtrain, die normaal ook slechts een paar treinen per dag reed, besloot de treindienst volledig te staken. Reizigers met een Flixtrain-ticket hebben toegang gekregen tot de IC en ICE-treinen van Deutsche Bahn. Wanneer Flixtrain weer gaat rijden is maar zeer de vraag. Onderaannemer BahnTouristikExpress heeft de samenwerking met Flixtrain opgezegd. Reden: Flixtrain wilde de bestaande overeenkomst op belangrijke punten wijzigen. Flixtrain heeft volgens BahnTouristikExpress nieuwe eisen gesteld aan de samenwerking. Toch gooit Flixtrain nog niet de handdoek in de ring, er wordt een nieuwe partner gezocht.

Internationaal treinverkeer

Ook het internationale treinverkeer van en naar Nederland is door de coronacrisis zwaar geraakt. Eurostar rijdt momenteel niet van en naar Nederland, en Thalys rijdt slechts één keer per dag tussen Amsterdam en Brussel. Maar ook hier geldt dat de internationale dienstregeling langzaam weer wordt uitgebreid. Zo gaat de Intercity Brussel per 8 juni weer rijden over de volledige route.

0 0 stemmen
Artikel waardering
14 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Tonny Schonewille
4 jaren geleden

De trein Maastricht-Luik rijdt inmiddels wel weer, die zag ik een paar dagen geleden langsboemelen.

Treinreiziger.nl (Hildebrand)
4 jaren geleden
Antwoord aan  Tonny Schonewille

Daarom staat het er ook in de verleden tijd. Ik kon alleen nergens terug vinden wanneer ie weer was gaan rijden.

Tonny Schonewille
4 jaren geleden

Weet ik eigenlijk ook niet. Hij kwam terug als een dief in de nacht 😉

Gerben Vos
4 jaren geleden

Volgens de site van de NMBS begin mei zou die op 11 mei terug gaan keren.

hanzeboog2012
4 jaren geleden

Mooi dat de internationale treinen weer gaan rijden. Maar verwacht er niet veel van omdat

– een aantal reizigers huiverig zijn om te reizen met de trein
– hotels niet geboekt kunnen worden. Of moeilijk.
– de repatriëring in februari/maart erg moeizaam ging.
– niet overal op terrasjes gezeten kan worden
– mogelijk niet alle mooie attracties bezocht kan worden. Of mogelijk enorm lang gewacht moet worden voordat je ergens terecht kunt.

Kortom gewoon vakantie in eigen land houden. Steun je eigen hoteleigenaren, vakantieparken enz. mee.

erno-berk
4 jaren geleden
Antwoord aan  hanzeboog2012

Vergeet ook niet dat er nog altijd een negatief reisadvies geldt voor alle landen. Zolang het reisadvies van de voor Nederland belangrijkste Europese landen niet geel of groen wordt dan kun je in internationale treinen een kanon afschieten en niemand raken.

Tonny Schonewille
4 jaren geleden

In het deel van Nederland waar ik woon zijn grensoverschrijdende reizen meestal geen vakantie maar onderdeel van het dagelijks leven 🙂

Tonny Schonewille
4 jaren geleden

Zeker. Ik wil alleen maar zeggen dat niet elke rit over de grens een vakantie is 🙂

Arjan Krabbenbos
4 jaren geleden

De mondmaskers zullen wel deze zomer wel in de Europese landen wel verplicht blijven, vanwege de vakantie en de drukte die dat met zich mee zal brengen.
Omdat het niet zeker is hoe druk het zal worden met de zomerdagen, heeft Nederland de zelfde restrictie toegepast vanaf juni 2020. Als het wat minder druk is zal de plicht wat minder zijn , omdat er dan meer vrije plekken in het OV zijn voor de reiziger die dan mee wilt. Misschien wordt het wel verplicht in morgen en avondspits, bij Koningsdag 2021, bij Vierdaagse feesten 2021 en daarbuiten niet geen verplicht nummer mee. Dan is het aanbod gunstiger en kan ieder ook makkelijker op afstand een zitplaats vinden.Het is te vergelijken met de fiets- meeneemregel bij de RET-metro in Rotterdam en omstreken. bij drukte geen fiets, bij stillere momenten van de dag mag de fiets wel mee. Zo zal het ook wel kunnen gaan met die mondmasker-plicht!

Janneke 1
4 jaren geleden
Antwoord aan  Arjan Krabbenbos

Het is niet vanaf juni, maar met ingang van juni.

ruben
4 jaren geleden

Inmiddels is mond bedekking plicht in Ferhnverkehr.
Te vinden op bahn.de.Sicher reisen,gemeinsam geht das.
Hier ook op de stations Maskenpflicht!!

Arjan Krabbenbos
4 jaren geleden

Maskenpflicht im OePNV ofwel maskerplicht in het Openbaar vervoer wordt straks voor voor nieuwe Carnavalskrakers en dito sketches bij komedianten in hun nieuwe show!
Steden en winkelcentra lijken nu al op attractieparken met looplijnen, sticker met de juiste afstand er op en de wachtrijen die voor diverse winkels staan! nu gaan we allen carnaval vieren als we komende maand met het publieke transport op reis gaan! normale uitziende burgers zijn de autorijders, fietsers en voetgangers.
Dus komende maanden inchecken, mondmasker op en Alaaf roepen naar medepassagiers! En extra bij kaart en maskercontrole!
Wie had dat ooit verwacht dat in ons eigen Nederland nog verkleedpartijen voor OV en meer openbare attractieparken om ons heen zijn! Dit is een sprookje in de realiteit! En dat we weer goed en wel thuis mogen geraken met ons mondmasker op van werk, school, bezoek , vakantie of dagreisje!

David Nijenhuis
4 jaren geleden

Vanaf 26 juni gaat ÖBB de nachttreindiensten beetje bij beetje hervatten. Deze site geeft ook haarfijn weer wat wel geboekt kan worden en wat nog niet (zoals de voor onbepaalde tijd opgeschorte nachttreinverbindingen van en naar Italië).

https://www.nightjet.com/