Investeringen in Multimodale Reisinformatie zeer effectief
15 jul 2014 16:48
Het geld dat de provincie Noord-Brabant heeft geïnvesteerd in multimodale reisinformatie (MMRI) is zeer effectief. Dat stelt Martin Jansen van Plannerstack als reactie op de blog van 9292-directeur Stefan Hulman.
De provincie Noord-Brabant investeerde samen met het Ministerie van Infrastructuur vorig jaar in de ontwikkeling van diverse multimodale planners. "Het doel is om de bestaande infrastructuur beter te benutten. Multimodale reisplanners kunnen daarbij helpen. Daardoor wordt de reiziger in staat gesteld slimmere keuzes te maken" legt Martin Jansen uit.
Jansen vervolgt: "Dankzij dit project zijn vijf consortia aan de slag gegaan. Waaronder Pannerstack. Wij hebben bouwstenen ontwikkeld voor een multimodale reisplanner. Die bouwstenen zijn ´open source´ zodat ook andere partijen daar gebruik van kunnen maken. Zonder de investeringen van dit project was dit er niet gekomen. Want het gaat om risicovolle investeringen waarvoor in tijden van crisis geen geld is, terwijl de reiziger er wel bij gebaat is."
Hulman noemde het MMRI-project een pilot zonder business model, maar die sneer is onterecht vindt Jansen. "Multimodale, dynamische, actuele reisinformatie helpt reizigers echt om in hun dagelijks leven slimmere keuzes te maken. Het resultaat spreekt ook boekdelen: Europese prijzen voor Calendar42 en bussen die in Brabant met GoAbout-stickers rondrijden. Die projecten zijn gerealiseerd dankzij het MMRI-project."
Jansen heeft moeite met de toon van 9292. "De toon van de blog is niet ‘data openbaar tenzij’, maar ‘data openbaar mits’. Dat moet precies andersom". Hij wijst er verder nog eens fijntjes op dat 9292 jaarlijks 5,4 miljoen euro krijgt van de vervoerders. "Laat de openbaarvervoerbedrijven eens gaan nadenken over wat hun € 5,4 miljoen per jaar aan gemeenschapsgeld oplevert. Het MMRI-project heeft aangetoond dat er voor een fractie van de kosten van een gemiddelde rotonde enorme stappen kunnen worden gezet in innovatieve dienstverlening."
- Lees de open data blog van Plannerstack. Plannerstack heeft mede Opentripplanner onwikkeld.
- Zie ook de website van het MMRI project. Open Data is beschikbaar via het NDOV Loket.