fbpx

“Kopje koffie als compensatie? Dat is niet voor iedereen voldoende”

15 apr 2019 14:21

Voor veel gedupeerde reizigers van de werkzaamheden rond Leiden is het kopje koffie als compensatie onvoldoende. Dat stelt reizigersvereniging Rover. Consumentenorganisatie Maatschappij Voor Beter OV stelde eerder al dat de gedupeerde treinreizigers ruimhartig gecompenseerd moeten worden.

Werkdag aan vertragingen

De Nederlandse Spoorwegen hebben een regeling waarbij reizigers met dertig minuten vertraging of meer een deel van hun geld terug kunnen krijgen. Rover vindt dat ze in dit geval meer compensatie verdienen. “De gevolgen waren tenslotte ook veel extremer: zo meldden meerdere reizigers aan Rover in totaal een complete werkdag aan vertragingen te hebben verloren.”

Ook 1e klas vol

NS kondigde aan reizigers te compenseren met een kopje koffie. “Het kopje koffie dat NS nu aanbiedt is het allerminste wat ze kunnen doen”, vindt Rover-woordvoerster Sanne van Galen. “Er zijn mensen met een 1e klas abonnement die drie weken lang niet hebben kunnen zitten. Die hebben geen gebruik kunnen maken van hun abonnement. Dan voldoet een kopje koffie als compensatie niet”, legt Sanne van Galen uit.

Bussen kwamen niet

Rikus Spitshorst van de vereniging Maatschappij Voor Beter OV is het daar volledig mee eens. “Wij kregen berichten van woedende reizigers die ’s avonds op het station van Hoofddorp moesten constateren dat de vervangende bussen naar Leiden in het geheel niet kwamen opdagen”, vertelt hij. Hij noemt het lovenswaardig dat ProRail en NS excuses hebben gemaakt. “Maar dat is niet genoeg. Reizigers dienen gecompenseerd te worden voor de overlast.”

Rover: klaag bij NS

Rover en Maatschappij Voor Beter OV roepen reizigers op om een klacht in te dienen bij NS. Beide organisaties willen dat NS ruimhartig compenseert. Spithorst denkt bijvoorbeeld aan het verlengen van abonnementen. Van Galen noemt een gratis dagkaartje of 1e-klas-upgrade als optie.

Je kunt bij NS een klacht indienen via dit formulier.

Teveel treinen geschrapt

Volgens Rover heeft NS veel meer treinen geschrapt dan nodig. Rover riep al aan het begin van de drie weken durende werkzaamheden om dubbeldekkers in te zetten, maar aan dat verzoek heeft NS geen gehoor gegeven. De vereniging wijst er echter ook op dat een deel van de hinder niet te voorkomen was geweest. “Er was ook wel sprake van heel veel pech. Alles ging tegelijk mis”, zegt Van Galen.

0 0 stemmen
Artikel waardering
4 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Sprinter station reiziger
5 jaren geleden

Ik had graag op m’n sprinter station ook een kopje koffie gelust. Meer dan genoeg gedoe gehad met de NS dankzij de werkzaamheden bij Leiden. Maar blijkbaar is dit een kwestie van de massa op de grote stations tevreden stellen en dan is het probleem ‘opgelost’. Ik heb de NS in ieder geval al m’n klacht laten weten, maar er zal toch niks mee gebeuren ben ik bang.

P.Heesakkers
5 jaren geleden

Vertragingen en overig en langdurig oponthoud wordt afgekocht met een gratis kopje koffie. Over direct teruggave van geld wordt met geen woord gerept. Daar moet de reiziger zelf mee over de brug komen. Dit wordt ook nooit omgeroepen in de trein.
Hoop dat Voor beter ov, en Rover voet bij stuk houden met hun voorstellen. N.S. luistert niet , houdt kennelijk niet van geklaag. Een kopje koffie moet alle ongemakken kunnen vergoeden. Onze zuiderburen zullen weer een Hollandmop hebben over de Hollandse krenterigheid. Over het niet verschijnen van bussen: Enige weken geleden in Eindhoven op een zaterdag honderden meters wachtende reizigers, spaarzaam tot vaker geen bus te zien. Een vol stationsplein zuid.
Bedacht me hoeveel km. ik op weg kon zijn, met de auto, gezien de veel te lange wachttijden. Bovendien: Waarom eerste klas rijtuigen, die ook nog slecht bezet zijn terwijl de tweede klassen uitpuilen? In dit kleine landje met relatief korte afstanden.

Janneke 1
5 jaren geleden
Antwoord aan  P.Heesakkers

Ja, dat snap ik ook niet, schaf de 1e klas gewoon af, meer ruimte voor iedereen. En dan hier en daar een stiltecoupé voor degene die rustig wil zitten.

jan-jaap
5 jaren geleden

Van 6 mei tot 12 mei minder tot geen treinen tussen den bosch en eindhoven. Dat is precies de week na de meivakantie in Zuid!! Slechte planning. De nationale kalender voor de vakanties moet je NOOIT gebruiken. Check sltijd met websites van scholen. By the way, Nijmegen hoort bij Zuid Nederland