fbpx
Foto: Alwin Pot

Laatste trein Hoekse Lijn vertrokken

01 apr 2017 13:26

In de nacht van vrijdag op zaterdag is de laatste reizigerstrein Rotterdam – Hoek van Holland vertrokken. Bewoners, treinliefhebbers en directieleden uit de OV-sector gingen met de laatste trein mee. Vanaf september kunnen reizigers weer gebruik maken van de lijn, die wordt omgebouwd tot metrolijn.

Om 0:32 uur was het zo ver: na 125 jaar historie vertrok op 1 april (geen grap) de laatste trein vanuit Rotterdam naar Hoek van Holland. Dat het geen gewone rit was, bleek uit alles. Waar normaal gesproken op dit tijdstip een korte tweedelige Sprinter genoeg ruimte biedt, bestond de trein nu uit de dubbele lengte. “Bij elk station werd flink getoeterd,” vertelt Alwin Pot, die speciaal voor deze gelegenheid naar Rotterdam was gekomen.

Naast treinliefhebbers en gewone reizigers gingen er naar schatting ruim honderd genodigden met de laatste rit mee. In Rotterdam werden passagiers verwelkomd met muziek en ook in Hoek van Holland was er een muzikale aankomst. Dat het geen gewone rit was, bleek ook onderweg. “In de trein werden korte verhalen verteld over de historie van de lijn. Ook gingen twee dames in klassiek uniform mee. Bij ieder station werd er getoeterd en waren er enkele mensen toegestroomd om de laatste trein te zien vertrekken,” zegt Pot.

In Hoek van Holland werd de laatste trein opgewacht door een fanfare. Ook Maurice Unck, jarenlang bij NS betrokken in verschillende directiefuncties, was met de laatste trein meegereisd. Voor hem was die rit waarschijnlijk nog extra symbolisch, want Unck maakt dezelfde overstap als de lijn. Vanaf juni wordt hij de topman van de RET, die vanaf september weer reizigers gaat vervoeren via de dan omgebouwde spoorlijn.

Om de ombouw van trein naar metro te vieren werden in Hoek van Holland nog enkele toespraken gehouden. Maurice Unck wisselde symbolisch alvast zijn NS-jasje in voor een RET-jas. De ombouw van spoorlijn naar metrolijn is inmiddels begonnen. De komende maanden zet de RET bussen in. Vanaf september zullen de eerste metro’s gaan rijden.

Na de laatste rit Rotterdam – Hoek van Holland ging de trein zonder passagiers terug richting Rotterdam. Voor de genodigden had RET bussen ingezet. Daarmee is de overgang een feit, al zal dat pas maandagochtend bij de notaris worden bekrachtigd.

De laatste trein staat al vroeg klaar op Rotterdam Centraal. Foto: Alwin Pot

Speciaal treinkaartje voor de laatste rit. Foto: Alwin Pot

In uniform. Foto: Alwin Pot

Muzikaal welkom in Hoek van Holland. Foto: Alwin Pot

Maurice Unck in zijn nieuwe RET-jas. Foto: Alwin Pot

Een boek over 125 jaar Hoekse Lijn. Foto: Alwin Pot

Afscheid van de Hoekse Lijn in Hoek van Holland. Foto: Alwin Pot

Bussen voor de genodigden terug richting Rotterdam. Foto: Alwin Pot

0 0 stemmen
Artikel waardering
2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Maurice Joosten
7 jaren geleden

Wel apart, de bussen rijden parallel aan de lege trein die ook teruggaat naar Rotterdam…

GERRIT NEUMAN
6 jaren geleden

het is nu augustus 2017 en de lijn is feb 2018 pas klaar wij als hoekeneezen zijn er weer mooi ingeluisd met de metro gaat door naar het strand 2020 op z’n vroegst nee wij hadden de trein moeten houden ik mis hem elke dag EN VELE MENSEN MET ME