fbpx

Landelijke werkonderbreking bij NS op 11 januari 2017

29 dec 2016 14:02

Boze treinmachinisten en conducteurs zijn van plan op woensdag 11 januari een ´landelijk groot werkoverleg´ te houden in Utrecht. Ze leggen waarschijnlijk aan het begin van de middag het werk enige tijd neer, uit onvrede met onder meer de nieuwe dienstregeling.

Een woordvoerder van de machinisten verwacht "een veelvoud" van de 400 à 500 NS´ers die meededen aan het vorige groot werkoverleg, eind oktober in Amsterdam. Ook voorziet hij aanzienlijke gevolgen voor het treinverkeer. Eind oktober vielen er slechts enkele treinen uit en waren veel boze NS´ers in hun eigen tijd aanwezig.

Het NS-personeel is vooral boos dat ze nu soms een traject meerdere keren tijdens een dienst moeten afleggen. Dat zou leiden tot concentratieverlies. De NS heeft nieuwe roosters toegezegd, maar dat duurt de machinisten en conducteurs te lang. De werkschema´s komen voor de machinisten in april en voor de conducteurs in juni.

Volgens redacteur Hildebrand van Kuijeren is de angst van NS-personeel ongegrond. "Bij regionale vervoerders als Arriva, Syntus en Connexxion moet het personeel al regelmatig heen en weer pendelen op dezelfde spoorlijn. Je kunt niet zeggen dat die treinen onveilig zijn. Sterker nog, alle treinen in Nederland zijn veiliger dan welk vervoersmiddel dan ook", stelt hij. "NS is een goede werkgever, met ook nog eens betere salarissen en arbeidsvoorwaarden dan andere vervoerders, daarom lijkt een werkonderbreking mij ongepast".

De rechter verbood vorige week een staking door machinistenvakbond VVMC. Tot 6 januari mocht de VVMC geen staking houden. 

(c) ANP / Treinreiziger.nl