fbpx
Foto: (c) DB

Langdurige staking dreigt bij Duitse spoorwegen

2 oktober 2014, Berlijn. Duitse treinmachinisten dreigen met een nieuwe, ditmaal lange staking. In een stemming onder 20.000 leden van de vakbond GDL bleek 91 procent van de machinisten bereid voor onbepaalde tijd het werk neer te leggen om een hoger salaris af te dwingen. Dat meldden Duitse media donderdag.

  • Update 7-10-2014. Volgens de laatste informatie zal er gestaakt worden van dinsdag 7 oktober 21:00 uur tot woensdag 8 oktober 6:00 uur. Op dit moment is van een georganiseerde staking echter nog geen sprake, meldt NS International dinsdag op haar website.

GDL eist 5 procent meer loon voor de leden. Verder moet de werktijd worden teruggebracht. De machinisten hebben vorige maand al twee keer enkele uren het werk neergelegd. Na de laatste werkonderbreking werden ze opgeroepen te stemmen over staking voor onbepaalde tijd. Die zal in elk geval niet voor maandag beginnen, weet het ANP.

NS waarschuwde aanvankelijk juist voor een staking die vrijdag 3 oktober zou starten tot en met maandag 5 oktober. "Een deel van het spoorwegpersoneel in Duitsland heeft een staking aangekondigd voor aanstaand weekend. Dit kan leiden tot vertragingen en uitval van treinen op 3, 4 en 5 oktober", zo meldde NS donderdag via haar website.

Deutsche Bahn heeft tevergeefs geprobeerd het arbeidsconflict op te lossen. Het spoorbedrijf stelde onder meer voor de onderhandelingen uit te stellen in afwachting van een nieuwe tariefswet. In de tussentijd zouden de machinisten er 2 procent bijkrijgen. Het voorstel werd afgewezen.

De GDL heeft ook nog eisen op een ander front. De bond wil ook andere werknemers als treinbegeleiders en instructeurs kunnen vertegenwoordigen. Sinds eind juni is dat door de spoorwegen verboden en zijn deze werknemers aangewezen op de EGV. Laatstgenoemde bond wil op haar beurt nu ook machinisten vertegenwoordigen.

(c) Treinreiziger.nl / ANP