fbpx

Mansveld billijkt betaalde aansluitgarantie trein op vliegtuig

Staatssecretaris van Infrastructuur Wilma Mansveld (PvdA) heeft geen problemen met de ´Schiphol Garantie Service´, waarmee NS gaat experimenteren. Dat bleek dinsdagmiddag uit de woorden van de bewindsvrouw tijdens het wekelijkse vragenuur.

Volgens Mansveld gaat het om een ´extra service´, die boven op de bestaande afspraken komt die worden gemaakt met het spoorbedrijf. Aan de dienstverlening voor reizigers die niet van de garantie gebruikmaken verandert niets. Het is onderdeel van een actieplan om de bereikbaarheid van de nationale luchthaven te verbeteren. De afgelopen jaren werd het treinverkeer vaak stilgelegd na een storing in de Schipholtunnel.

Diverse Kamerleden uitten zich kritisch over het voornemen van NS, dat vijf euro gaat kosten. Duco Hoogland (PvdA) wees erop dat reizigers er met hun treinkaartje al voor betalen om op tijd te komen. Ook kunnen zij bij vertraging nu al in aanmerking komen voor restitutie van bijvoorbeeld hun vliegticket. Sander de Rouwe (CDA) noemde het voorstel om die reden ´van den gekke´.

De VVD en D66 reageerden wel positief. "Het is goed nieuws dat de NS klantgericht gaat denken", zei Betty de Boer (VVD), die sprak van een ´verbetering´. Mansveld denkt dat NS in september duidelijk maakt of de aankomstgarantie een blijvertje is. "Uiteindelijk bepaalt de reiziger of iets wel of niet wenselijk is."

NS hoopt 1500 reizigers te trekken die deze zomer van de dienst gebruik willen maken. Aanmelden voor de proef kan tot en met 13 juli. De reis moet plaatsvinden in de periode 14 juli tot 1 september. Daarna volgt een evaluatie.

(c) Novum / Treinreiziger.nl