fbpx

Mansveld: Gemeenten moeten meewerken bij sluiten NS-poortjes

18 mrt 2015 14:09

Staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur en Milieu) roept gemeenten op mee te werken aan de snelle sluiting van toegangspoortjes op NS-stations om het geweld op stations en in treinen terug te dringen. Ze doet de oproep woensdag in een brief aan de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).

Vorige week sprak Mansveld met NS af om extra maatregelen te nemen om de agressie tegen te gaan. Aanleiding voor het overleg was de zware mishandeling van een NS-conductrice.

De partijen kwamen onder meer overeen de poortjes zo snel mogelijk te sluiten. Maar er zijn gemeenten die de poortjes liever openhouden, bijvoorbeeld omdat het station een doorgaande route vormt tussen twee stadsdelen. Maar volgens Mansveld zijn er "acceptabele alternatieven´´ zoals een passagepas of een alternatieve doorgangsroute vlakbij het station.

Incidenten met agressie worden bij NS voor bijna 60 procent veroorzaakt door zwartrijders, schrijft Mansveld aan de VNG. Toegangspoortjes zijn een effectief middel volgens haar om het zwartrijden en dus de agressie te verminderen. "Daarom wil ik u hierbij met klem verzoeken om er bij uw leden op aan te dringen om voortvarend mee te werken aan het in gebruik nemen van toegangspoortjes op de stations.´´

Er zijn in ons land meer dan vierhonderd treinstations. Bij 82 stations komen toegangspoortjes. Op deze stations stapt 90 procent van alle treinreizigers in of uit de trein. De andere treinstations blijven vrij toegankelijk.

(c) ANP