fbpx

Meer camerabewaking op treinstations

02 jul 2015 13:47

Staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur en Milieu) trekt 13,3 miljoen euro uit voor cameratoezicht op 30 kleine en middelgrote stations. ProRail plaatst in overleg met de NS en regionale vervoerders in totaal 776 nieuwe camera’s. De extra´s camera´s maken deel uit van de maatregelen om het aantal geweldsincidenten op en rond het spoor terug te dringen.

Deze zomer komen er al camera´s op twaalf risicovolle stations. Deze stations in onder meer Almere Centrum, Amsterdam Sloterdijk, Gouda en Rotterdam Zuid zijn aangemerkt als risicovol vanwege de geregistreerde incidenten, zwartrijders en uitgedeelde boetes."Ik wil dat iedereen veilig kan reizen en werken in het ov. Daarom trek ik 13 miljoen uit voor extra camera’s op stations. Samen met alle andere maatregelen van bijvoorbeeld de politie en vervoerders zorgen deze extra ‘ogen’ op de stations voor meer veiligheid voor reizigers en OV medewerkers´´, aldus Mansveld.

Om het effect van cameratoezicht nog verder te vergroten start op Den Haag Hollands Spoor en Rotterdam Lombardijen deze zomer een proef met beeldschermen. Hierop kunnen alle aanwezigen op de stations zien wat de camera’s precies registreren. Over een jaar wordt gemeten hoe effectief de beeldschermen in de praktijk zijn. Ook gaat NS als proef conducteurs en beveiligers uitrusten met een camera op de kleding. "Zo´n bodycam kan preventief werken. Het is nog niet duidelijk wanneer dit gebeurt. We zijn deze proef op dit moment aan het voorbereiden. ´´, aldus een woordvoerder van NS.

NS is blij met de extra camera´s en de snelle actie van de staatssecretaris. "Samen met de andere extra maatregelen van NS en overheid, zoals de terugkeer van de politie op twintig stations en het versneld sluiten van de poortjes en meer bemensing op late treinen moet dit zorgen voor minder incidenten en een hoger gevoel van veiligheid onder personeel en reizigers´´.