fbpx
Foto: (c) DB

Minister: gevaren koperdiefstal spoor aanvaardbaar

(Novum) – Minster van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz (VVD) is tevreden over de maatregelen die spoorbeheerder ProRail heeft getroffen tegen koperdiefstal. Deze leiden tot een ´aanvaardbaar risico´ op het spoor, zei de bewindsvrouw dinsdag tijdens het vragenuurtje.

Ze was ontboden door Arie Slob (ChristenUnie) naar aanleiding van een aanrijding vorige week tussen een goederentrein en de ICE bij Zevenaar. Dat ongeval was waarschijnlijk veroorzaakt door koperdiefstal. Slob wilde weten of nu sprake is van een ´acuut veiligheidsprobleem´, aangezien de diefstal niet werd gedetecteerd door de systemen van Prorail.

Schultz wees erop dat al een aantal maatregelen is getroffen. Zo wordt het spoor extra bewaakt, met name op de 250 plekken waar ´risico´s zich kunnen voordoen´. Ook heeft de spoorbeheerder een aantal aanvullende maatregelen getroffen. Welke dat zijn, kon de minister niet zeggen, omdat het koperdieven mogelijk op ideeën zou brengen.

De maatregelen zijn getoetst door de Inspectie Verkeer en Waterstaat. Deze check heeft uitgewezen dat het veiligheidsniveau acceptabel is, aldus de bewindsvrouw. Omdat surveillance langs het spoor geen structurele oplossing is, beziet Prorail of voor de toekomst het koperdraad kan worden vervangen door ´niet-koperhoudend materiaal´.