fbpx

Minister zet zich in voor trein Breda – Antwerpen

12 okt 2011 18:20

Na lang aandringen van de Tweede Kamer en de provincie Noord-Brabant gaat de Minister van Infrastructuur zich inzetten voor een directe trein Breda – Antwerpen. Die zou er moeten komen vanaf het moment de Benelux wordt vervangen door de Fyra. Dat meldt de wethouder van Breda tegenover Omroep Brabant.

Medio 2012 wordt de Benelux Amsterdam – Brussel vervangen door hogesnelheidstrein Fyra. De Fyra Amsterdam – Brussel zal na Rotterdam nonstop naar Antwerpen rijden. De huidige Benelux stopt ook nog in Dordrecht en Roosendaal, maar die stations worden straks overgeslagen door de Fyra. Daarmee dreigde Brabant het te moeten doen met de trage stoptrein Roosendaal – Antwerpen.

Op termijn moet er weliswaar ook een Fyra Den Haag – Brussel via Breda en Antwerpen komen, maar doordat het materieel voor deze verbinding te laat is besteld, zal deze niet direct per 2012 beschikbaar zijn. De Minister heeft nu in een brief aan de Gemeente Breda laten weten dat zij in die tussentijd een vervangende trein Breda – Antwerpen wil. Of die trein er ook echt komt, hangt af van de medewerking van de Belgische spoorwegen (NMBS). Op eerdere plannen van het Ministerie om 2x per uur een stoptrein Roosendaal – Antwerpen aan te bieden, reageerde de NMBS niet enthousiast.

Als de tussentijdse verbinding Breda – Antwerpen doorgaat, dan zou de reistijd in de order van 20 a 30 minuten moeten bedragen.