fbpx

Mogelijk nog twee weken vieze treinen

30 mei 2014 14:12

tag

Het duurt waarschijnlijk nog zo´n twee weken voor alle treinen in Nederland weer schoon zijn. De stakende schoonmakers zijn donderdag weer aan het werk gegaan, maar er moet een grote inhaalslag worden gemaakt. Schoonmaakbedrijf Hago, dat de treinen voor NS reinigt, zet komende weken zo´n 150 man extra in.

Ook het kantoorpersoneel en de directie van Hago helpen volgens een woordvoerster een handje mee. "De vloeren en de ramen van veel treinen zijn heel sterk vervuild geraakt´´, benadrukte zij vrijdag. "Er werd immers al sinds half maart gestaakt in de schoonmaakbranche. Alle treinen krijgen komende nachten een grondige reinigingsbeurt.´´

In de metro´s en stations van het Amsterdamse vervoersbedrijf GVB is eveneens sprake van achterstallig boen- en poetswerk. Ook daar moet Hago extra personeel inzetten. De afgelopen vijf weken staakte dertig tot veertig procent van de 600 treinschoonmakers. Daaraan vooraf gingen ook al vijf weken met kleinere acties.

Vakbonden en werkgevers in de schoonmaak bereikten dinsdag overeenstemming over een nieuwe 3-jarige cao. Woensdag werd het akkoord goedgekeurd door de achterban van FNV Bondgenoten, waarmee de stakingen formeel werden beëindigd. Hago telt in totaal zo´n 10.000 werknemers. Daarvan worden er normaal 600 ingezet bij spoorvervoerder NS. 

NS reageerde eerder deze week "verheugd´´ op het gesloten cao-akkoord in de schoonmaak. "Reizigers zijn al veel te lang de dupe van de acties´´, aldus het spoorbedrijf. Als grote opdrachtgever oefende NS voor en achter de schermen grote druk uit op vakbonden en werkgevers om tot een akkoord te komen.

(c) ANP. Foto: archief, stakende schoonmakers op station Utrecht.