fbpx

Nauwelijks hinder door stakende machinisten in België

Ruim 90 procent van de Belgische treinen rijdt vandaag volgens de dienstregeling, ondanks een staking van de spoorvakbond ASTB. Die vakbond wil de komende periode iedere week staken. Internationale treinen hebben geen hinder van de staking.

 • UPDATE: De stakingen voor andere zaterdagen gaan niet door!

Op het eerste gezicht leidt de staking zaterdag niet tot veel hinder. Volgens de Belgische spoorwegen (NMBS) reed rond 9 uur 10 procent van de treinen niet. "De voornaamste hinder situeert zich op de lijn tussen Antwerpen en Hasselt. In de richting van de kust verloopt het verkeer op dit ogenblik relatief normaal," zegt NMBS-woordvoerder Bart Crols tegen Belgische media.

Brussel Zuid
Treinreiziger.nl bekeek de actuele aankomsttijden van Brussel Zuid tussen 8:00 uur en 9:15 uur. In die tijdsperiode werden slechts twee van de vijftig treinen als opgeheven gecommuniceerd. In Luik werden er in de ochtend zeven van de vijftig treinen als opgegeven gemeld.

 • UPDATE: er zijn inmiddels uitvalscijfers beschikbaar per uur. De uitval was in de vroege ochtend het meest (circa 15%), later viel 4% tot 10% van de treinen uit.
  06u00: 87% van de treinen reed.
  07u00: 85% van de treinen reed.
  08u00: 92% van de treinen reed.
  09u00: 90% van de treinen reed.
  10u00: 91% van de treinen reed.
  11u00: 92,5% van de treinen reed.
  12u00: 93% van de treinen reed.
  13u00: 92% van de treinen reed.
  14u00: 95% van de treinen reed.
  15u00: 92% van de treinen reed.
  16u00: 93% van de treinen reed.
  17u00: 95% van de treinen reed.
  18u00: 93% van de treinen reed.
  19u00: 93% van de treinen reed.
  20u00: 96% van de treinen reed.
  21u00: 90% van de treinen reed.

Internationale treinen
De trein Amsterdam – Brussel rijdt normaal en ook de Thalys, TGV, ICE en Eurostar hebben geen last van de staking. Ook de treinen Maastricht – Luik en Roosendaal – Antwerpen hebben zaterdagochtend nog geen hinder ondervonden, alhoewel die treinen doorgaans niet als internationale treinen worden aangemerkt.

Iedere zaterdag
Eerder zei NMBS al extra personeelsleden in te zetten om zo de hinder te beperken. Behalve vandaag wil het Autonoom Syndicaat van Treinbestuurders (ASTB) elke zaterdag in juli en augustus staken. De kans op licht verstoord treinverkeer blijft de komende maanden dus. 

Impact valt mee
"Het is onmogelijk om de impact van deze stakingen te voorspellen; deze kunnen een weerslag hebben op het hele spoornet. Door deze acties zal de ASTB potentieel een groot aantal klanten treffen die net op de trein rekenen om uitstapjes te maken, onder andere naar de kust," waarschuwde de NMBS eerder deze week. De impact blijkt vooralsnog dus mee te vallen.

Ludieke acties werken niet
In de zaterdageditie van de Belgische krant De Standaard legt de machinistenvakbond uit waarom er gestaakt wordt. "Als we een ludieke actie doen, lacht de directie ons vierkant uit," zegt ASTB-woordvoerder Marcos Reynhout. De vakbond wil een betere beloning voor machinisten en betere werkomstandigheden. 

Geen randdebielen
"Mensen zijn niet gelukkig en we verontschuldigen ons bij de reizigers," stelt Reynhout. "Wij krijgen heel veel bagger over ons heen. Maar wij zijn geen bende randdebielen, zoals sommigen beweren. Wij hebben nooit tegen de directie gezegd: dit zijn onze voorstellen en ze zijn te nemen of te laten. We stonden altijd open voor tegenvoorstellen – alleen kwamen die er nooit."