fbpx

Nederlands bedrijf ontdooit Chinese hogesnelheidstrein sneller

19 mei 2015 11:35

Een Gronings bedrijf zorgt ervoor dat Chinese hogesnelheidstreinen binnen veertig minuten van sneeuw en ijsklompen zijn ontdaan. Voorheen duurde dat meer dan vijf uur. Het bedrijf Mark Climate Technoloy heeft in totaal veertig gasgestookte heteluchtverwarmers geleverd voor de 500 meter lange hallen voor de Chinese hogesnelheidstreinen.

De treinen moeten nu regelmatig in het noorden van China uit de roulatie worden genomen, omdat er ijsafzetting ontstaat. In de oorspronkelijke situatie werd dat gedaan door de trein in een verwarmde ruimte te rijden. Op die manier duurde het vijf uren voordat de trein weer kon rijden. Het ontdooien van de treinen gebeurt standaard in China om te voorkomen dat ze beschadigd raken of dat er loskomende ijsklompen voor ongevallen en storingen zorgen.

Het Groningse bedrijf heeft een nieuwe methode ontwikkeld, waarbij de trein door een rij luchtverwarmers rijdt die lucht van 60 graden onder hoge druk op de bevroren treinen blazen. Daardoor worden de treinen nu in 40 minuten ontdooid.