fbpx

Nieuwe proef elke tien minuten een trein Amsterdam – Eindhoven

02 sep 2010 15:27

Van maandag 6 september tot en met vrijdag 1 oktober starten NS en ProRail met een nieuwe proef spoorboekloos rijden. Vier weken lang rijden er in de spitsuren 6 Intercity’s per uur tussen Amsterdam – Eindhoven en 6 Sprinters per uur tussen Utrecht en Geldermalsen. Daarnaast is er ruimte voor 2 goederentreinen per uur.

Deze proef met elke 10 minuten een trein is een eerste stap op weg naar hoogfrequent spoorvervoer op de 4 drukste spoorcorridors in Nederland. De vraag die de spoorsector na deze vervolgproef beantwoord wil zien is: onder welke condities is structurele invoering van elke 10 minuten een trein tussen Amsterdam en Eindhoven uitvoerbaar en rendabel? Eind dit jaar zullen NS en ProRail in overleg met betrokkenen een besluit nemen of en zo ja wanneer hoogfrequent spoorvervoer op dit traject kan worden ingevoerd.

Eerdere proef
Vorig jaar, aan het einde van de zomer, hielden de Nederlandse Spoorwegen en ProRail ook al een proef op dit traject. De proef duurde toen een week en verliep succesvol. 90% van de treinen reed op tijd, wat meer was dan met de reguliere dienst, en 80% van de reizigers was zeer tevreden over de verhoogde frequentie. 

Meer inzichten
Omdat de vorige proef slechts een week duurde, volgt er nu een proef gedurende een langere periode. Tijdens deze tweede proef wordt onderzocht of het mogelijk is om op dit traject structureel elke tien minuten te gaan rijden. De proef zal meer inzicht geven in de gevolgen voor de omgeving bij hoogfrequent spoorvervoer. De situatie bij diverse overwegen wordt tijdens de proef gemeten, en Buitengewoon Opsporingsambtenaren en verkeersregelaars zorgen bij een aantal drukke overwegen voor een veilige afhandeling van het verkeer.

Metingen
Metingen vorig jaar maakten duidelijk dat in de huidige dienstregeling de gemiddelde tijd dat overwegen open zijn voor wegverkeer 46 minuten is en tijdens de proef 41 minuten. De ervaringen van de omgeving worden tijdens en na de proef met de betrokken bij de proef. 

Efficient
Met de proef wordt efficiënt instappen belangrijker. Tijdens de proef rijden er meer treinen op het traject, hierdoor neemt het belang van op tijd rijden toe. Immers de impact van een vertraagde trein op een druk traject is veel groter dan op een rustig traject. Reizigers kunnen hieraan meewerken door efficiënt in te stappen.

Tijden
De treinen rijden niet de hele dag door elke tien minuten. Alleen in de spitsperiode rijden de treinen iedere 10 minuten. Om precies te zijn gaat het om de volgende tijden:

Amsterdam – Utrecht – Geldermalsen – Eindhoven:

  • Amsterdam Centraal – Eindhoven van 6.23 uur tot en met 9.23 uur en van 15.23 uur tot en met 18.23 uur. (2x per uur met overstap in Utrecht)
  • Utrecht Centraal – Geldermalsen van 6.56 uur tot en met 9.45 uur en van 15.56 uur tot en met 18.45 uur.

Eindhoven – Geldermalsen – Utrecht – Amsterdam

  •  Eindhoven – Amsterdam Centraal van 6.02 uur tot en met 9.04 uur en van 15.02 uur tot en met 18.04 uur.  (2x per uur met overstap in Utrecht)
  • Geldermalsen – Utrecht Centraal van 6.39 uur tot en met 9.41 uur en van 15.39 uur tot en met 18.41 uur.

Voor meer informatie en een reisadvies zie www.ns.nl