fbpx

NS dochter Abellio en Arriva willen meer concurrentie op Deens spoor

Arriva, het Zweedse spoorbedrijf SJ en NS-dochter Abellio willen samen de railmarkt in Denemarken gaan opbreken. Daartoe hebben ze deze week een gezamenlijke brancheorganisatie opgericht onder de naam Deense Trein. Dat meldt OV-Magazine vrijdag in een wekelijkse nieuwsbrief aan abonnees van het vakblad.

Arriva is in Denemarken al actief in Midden- en West-Jutland, maar de dochter van de Duitse spoorwegen hoopt op meer concessies. De afgelopen vijf jaar zijn er in Denemarken geen aanbesteding meer geweest. Deense Trein is in de eerste plaats bedoeld om weer beweging te krijgen op de Deense spoormarkt. Een vijfde deel van het Deense spoor is momenteel aanbesteed. DSB hoopt de concessie voor het hoofdrailnet volgend jaar met zeven jaar verlengd te krijgen.

Jesper Lok, algemeen directeur van de Deense spoorwegen DSB, waarschuwt voor pseudo-concurrentie op het spoor. Hij stelt dat nu Europese staatsbedrijven van verschillende grootte elkaar beconcurreren op het spoor. Daarbij zouden ze forse verliezen op de koop toenemen. Zelf heeft DSB 695 miljoen dollar verloren op de exploitatie van treindiensten in Zweden. De meeste van die activiteiten zijn al verkocht.