Advies Locov: ‘NS moet Weert beter bedienen in dienstregeling 2026’
26 mrt 2025 17:22
Belangenorganisaties willen dat de NS de dienstregeling voor 2026 verbetert voor reizigers van en naar station Weert. Door werkzaamheden bij Vught stoppen in de weekenden minder intercity’s op het station. Met de meeste wijzigingen in de dienstregeling zijn de in het Landelijke Overleg Consumentenbelangen Openbaar Vervoer (Locov) verenigde belangenorganisaties tevreden.
De NS wil in 2026 weer meer treinen laten rijden dan dit jaar en voegt extra ritten toe aan het begin en einde van de dag. Het Locov schrijft dat goede voorstellen te vinden. De belangenorganisaties schrijven in het advies ook ’verheugd’ te zijn dat de dienstregeling op zaterdag wordt uitgebreid tussen Den Haag Centraal en Dordrecht, in het weekend tussen Uitgeest en Breukelen en in de daluren tussen Amersfoort en Deventer. Volgens de organisaties wordt de NS-trein hierdoor aantrekkelijker voor reizigers.
Zeker op vrijdag meer stops in Weert
Maar bij de geplande dienstregeling voor Weert in het weekend heeft het Locov bedenkingen. Eerder maakte ook al de provincie Limburg bezwaar. De NS wil het aantal stops in het weekend van de intercity Maastricht – Eindhoven Centraal halveren. ’’Wij zijn van mening dat hier in ieder geval op vrijdag een andere oplossing wenselijk en mogelijk is. Op dit onderdeel adviseren wij daarom negatief.’’ De belangenorganisaties willen dat de intercity’s blijven stoppen in Weert door in het weekend de intercity Heerlen – Enkhuizen te laten rijden. In ieder geval zou dit op vrijdag moeten gebeuren om forenzen tegemoet te komen.
Te krappe aansluitingen
Locov is bang dat treinaansluitingen in Hengelo, Leeuwarden en Groningen niet gehaald worden en dat reizigers op de stations Goes, Middelburg en Kapelle-Biezelinge hun busaansluitingen gaan missen. De belangenorganisaties vragen de NS daarom om de dienstregeling zo aan te passen dat er meer tijd ontstaat voor reizigers om de overstappen op deze stations te halen.
Eurocity Direct moet meer stoppen
De in december gelanceerde Eurocity Direct tussen Lelystad en Brussel-Zuid moet extra stops krijgen vindt het Locov. In het advies wordt gepleit voor een stop op station Brussel-Centraal omdat veel reizigers nu van Brussel-Zuid terugreizen waardoor de tijdswinst van de nieuwe trein teniet wordt gedaan. Locov oppert ook de trein in Brussel-Noord en Mechelen te laten stoppen. Het Locov ziet de trein ook graag stoppen op station Duivendrecht.
In het Locov zitten de belangenorganisaties Rover, ANWB, de fietsersbond, Ieder(in), de Landelijke Studentenvakbond en ANBO-PCOB. De NS gaat de adviezen van de organisaties de komende weken bestuderen. Voor de zomer maakt de NS bekend wat zij met de adviezen gaat doen. Na het verdelen van de capaciteit op het spoor door ProRail wordt de definitieve dienstregeling in het najaar bekend.
(c) Treinreiziger.nl
Opzich heeft locov een punt met de stops op.brussel centraal en brussel noord voor de eurocity direct. Mechelen vind ik een ander verhaal.
Probleem is dat infrabel nee zegt, en dat de ns kan daar weinig aan doen
Brussel-Noord hoeft voor de ECD geen stop te zijn, aangezien je voor Leuven al in Antwerpen kan overstappen. Brussel-Centraal kan wel een nuttige stop zijn voor de ECD.
Dat is waar, maar zolang brussel centraal niet kan is get een goed alternatief.
Ze moeten alleen wel wat doen aan die belachelijk lange stop in antwerpen.
Ongeveer de helft (oke 8 van de 20 min) van het tijdsverschil tussen de eurostar en de eurocity direct komt doordat de laatste zoveel langer in antwerpen stil moet staan. (Gerekend van schiphol tot brussel zuid)
Het is zoal niet verkeerd als de Eurocity Direct ook stopt op Brussel Noord. Er zijn daar genoeg instappers. Ook richting Nederland. Extra klanten voor NS.
Maar hopen dat Infrabel het goedkeurt.
Ik vrees dat de ECD nu te weinig stops heeft om hem rendabel te maken. Dus in ieder geval Mechelen en Brussel Centraal toevoegen
Volgens mij heeft de onrendabelheid meer te maken met het feit dat voor de ECD aparte tarieven gelden. De meeste reizigers nemen dan toch liever de EC, aangezien deze een stuk goedkoper is.
Ik denk eerder dat het te maken heeft met verbod op binnenlands gebruik in België. In Antwerpen is er veel tijd (12 minuten) omdat de ECD ingehaald moet worden door de Eurostar en kan het personeel door de trein en/of omroepen dat binnenlandse reizigers er uit moeten. Gevolg is wel dat de ECD meer dan half leeg is tussen Brussel en Antwerpen, veel mensen van Brussel-Noord (niet alleen naar Leuven, ook Luxemburg/Ottignies) en Mechelen stappen nu in Antwerpen over.
Er schijnt sinds een paar weken ook effectief gehandhaafd te worden op verkeerde kaartjes (van gehoord, tijdens mijn reizen was er altijd coulance voor “onwetende” reizigers).
En het is de vraag of NMBS het waardeert dat NS de Eurocity Direct bij Mechelen laat stoppen. Want zal dat niet treinreizigers weghalen bij Eurocity Brussel – Rotterdam?
Oh dat zeker, maar mechelen zal nog wel meevallen, het is vooral dat de eurocity direct niet teveel klanten van de eurostar af mag snoepen.
Het huidige tijdpad is Belgie kan bijna niet nadeliger gemaakt worden voor de eurocity direct tov de eurostar.
Ik ben bang dat dit advies, zelfs als de NS het zou willen en kunnen opvolgen, te laat komt, want de deadline voor de capaciteitsaanvraag is al binnen 3 weken. Een adviesaanvraag in februari is eigenlijk te laat om nog structurele wijzigingen aan te kunnen brengen.
Is Heerlen echt zo belangrijk dat het zeven dagen per week een rechtstreekse trein met Utrecht nodig moet hebben? Ook zonder rechtstreekse trein naar Utrecht zijn alle treinstations in Limburg met hooguit één overstap verbonden met Utrecht (eigenlijk heel Nederland, met uitzondering van Zevenbergen en Oudenbosch en op werkdagen Vorden, Ruurlo, Lichtenvoorde-Groenlo en Winterswijk West).
Mensen pakken de trein naar Aken en andere Duitse plekken dus ja… De trein zit vaak vol
Het beste is gewoon om vanaf Eindhoven 3 treinen per uur door te laten rijden, net als doordeweek. Je bent dan van het koppelen en splitsen in Eindhoven af en dat is precies de tijdsbesparing die je nodig hebt.
In mijn reactie aan Rover een paar maanden geleden heb ik als tweede mogelijkheid voorgesteld om, in plaats van de trein uit Maastricht, de trein uit Heerlen door te laten rijden naar Amsterdam en verder. Weert hoeft dan niet meer overgeslagen te woorden en deze trein geeft bovendien solidere aansluitingen in Den Bosch en Utrecht. Dat is nu al vaak rennen of 28 minuten wachten. De deskundige van Rover gaf toen het wegvallen van de knopen in Sittard en Roermond als belangrijkste bezwaar. Overstappers uit de richtingen Heerlen en Venlo op de trein uit Maastricht, moeten dan in Eindhoven immers 10 minuten wachten op de overstap op de trein uit Venlo.
Twee aansluitingen per uur in Weert richting Randstad (niks te veel) en de aansluitingen in Utrecht wegen kennelijk zwaarder.
Maastricht moet sowieso een directe trein met Utrecht behouden, het liefste ook de directe trein met Amsterdam behouden. Daarvoor is Maastricht te belangrijk. Volgens mij gaan in Zuid-Limburg 75% van de reizigers naar Maastricht en 25% van de reizigers naar Heerlen.
Ik had elders begrepen dat 6x per uur tussen Amsterdam en Eindhoven rijden op vrijdag en het weekend niet mogelijk is door het gebrek aan personeel en te hoge exploitatiekosten.
Ik zou liever zien dat de RS12 tussen Roermond en Maastricht Randwyck geen lange stop meer heeft in Sittard. Dan neemt de reistijd tussen Venlo en Maastricht niet zo absurd hard toe als reizigers de overstap op de IC missen in Roermond.
NS wilde volgens insiders een jaar of 10, 15 terug al 4 keer per uur naar Maastricht en Heerlen afstoten. Maar misschien hebben ze stiekem gehoopt dat het doortrekken richting Aachen de lijn nog rendabel zou maken.
–
En over het wachten in Sittard, je kunt daar toch binnen 4 minuten verder met de IC?
–
Nee juist minder intercity in Weert
Zonder de reizigers uit Weert valt een kwartierdienst bezuiden Eindhoven niet in stand te houden. Dan wordt heel Limburg slechter bediend.
Oke dus als ik het goed begrijp wordt het traject nu voor sommige ritten Heerlen – Sittard – Roermond – Eindhoven vanwege werkzaamheden op Vucht, een station dat tussen Eindhoven en ‘s Hertogenbosch ligt? Als dat zo is dan is dat weer een hoogtepunt van NS/Pro Rail logica
Nee, voor de treinen uit Heerlen verandert er niets. Het is de IC uit Maastricht die eens per uur Weert gaat overslaan op vrijdag t/m zondag omdat men eens per uur de trein uit Heerlen en die uit Maastricht in Eindhoven aan elkaar wilt koppelen. Hierdoor is een lange stop nodig, en dat past niet in combinatie met de snelheidsbeperking in Vught, dus moet men tijd winnen door Weert over te slaan. Het andere halve uur is die koppeling er niet (doorgaande reizigers uit Heerlen moeten dan overstappen) en heeft de IC een kortere stop in Eindhoven waardoor deze wel in Weert kan stoppen.
Ik snap de zorgen over de krappe overstap in Groningen niet zo? Met de ingebruikname van het ‘nieuwe’ station zullen de loopafstanden een stuk korter worden. Dat halve minuutje later binnenkomen moet dan toch kunnen. Veel fijner is een minuutje later vertrekken uit Zwolle zodat de overstap vanuit de IC uit Roosendaal naar de IC naar Groningen vaker gehaald gaat worden. Beter is natuurlijk Ols-Deventer verdubbelen en Zutphen een 4e perronspoor geven.
Ja die, en ook die in Leeuwarden snap ik niet helemaal. De sneltrein uit groningen heeft een krappe overstap op de ic naar zwolle en verder.
Maar de stoptrein uit groningen heeft juist een hele goede overstap, en daarvan willen veel meer mensen met de ic naar zwolle mee. En zolang leeuwarden-veenwouden enkelspoor blijft kan je niet beiden goed aan laten sluiten.
Een stop op Brussel-Centraal kan ik mij voorstellen. Dichtbij de Grote Markt en een handige overstap op de metro naar het regeringscentrum en de Europese Wijk. Brussel-Noord is vooral een forensenstation.
Mechelen is veel te klein voor een EurocityDirect. Ook Duivendrecht is overdone. Het moet wel een Eurocity Direct blijven.
Hoeveel reizigers uit Almere en Lelystad gaan dagelijks met deze trein naar België? Is dat onvoldoende, dan deze trein naar waar deze hoort te zijn: Amsterdam Centraal!
Door de ECD vrijwel nergens te laten stoppen creër je niet alleen een snellere verbinding maar ook onderbezetting.
Volkomen uit de lucht gegrepen.
Er is voldoende reizigerspotentieel tussen Amsterdam, Schiphol, Antwerpen en Brussel. Net als in de ICE in Nederland tussen Amsterdam-Urecht-Arnhem, zouden Belgische reizigers een kaartje met toeslag kunnen kopen voor de ECD tussen Antwerpen en Brussel. Zij vullen dan de plaatsen van de reizigers uit Nederland, die in Antwerpen zijn uitgestapt.